Важко уявити сучасну ділову активну людину, яка б не послуговувалася цифровими технологіями та модними гаджетами. Практично кожний із нас активно користується смартфоном чи планшетом: відповідаємо на дзвінки, переглядаємо електронну пошту, відвідуємо сайти в інтернеті.

На сьогодні кількість мобільних пристроїв у світі складає близько 3 млрд. Згідно з прогнозом компанії Mobile Future, до 2020 р. у світі буде 11,6 млрд мобільних пристроїв.  Дослідження, проведені компанією GlobalWebindex, показують, що на одного користувача припадає в середньому 3,64 пристрою.

Ми стаємо все більш інформаційно залежними, потребуємо постійного контакту з цифровими носіями. А вони, у свою чергу, залежать від наявності живлення. Тож проблема своєчасного заряджання пристроїв є дуже актуальною.

Двоє студентів КПІ – Ярослав Бурковський, студент 3-го курсу РТФ, та Антон Смирнов, третьокурсник ФТІ, вирішили "спростити життя" собі та іншим користувачам електроніки. Новатори запропонували позбавитися  скупчення дротів і адаптерів та полегшити процес одночасної зарядки кількох пристроїв. Для цього створили бездротовий  зарядний пристрій, здатний автоматично регулювати рівень заряду. Уже виготовили прототип (на фото) та необхідне ПЗ для автоматичної роботи "зарядки".

Цей пристрій – WiСharge – дозволяє: одночасно заряджати кілька пристроїв; автоматично регулювати процес заряджання; автоматично вмикати-вимикати "зарядку". Продукт використовує технологію резонансної взаємодії, що дозволяє підвищити потужність, зменшити нагрів і підвищити ККД процесу заряджання. Результат – зручність, економія електроенергії, зменшення собівартості і підвищення надійності приладу.

Студенти представили свою розробку на конкурсі Sikorsky Challenge. Вона знайшла розуміння та підтримку фахівців. Серед інших пристрій визнано переможцем конкурсу. Фонд науково-технічного розвитку України ім. В. Михалевича підписав з авторами меморандум про співпрацю.