У видавництві Elsevier (Нідерланди) вийшла книга декана теплоенергетичного факультету НТУУ "КПІ" д.т.н., професора Євгена Миколайовича Письменного "Handbook for Transversely Finned Tube Heat Exchanger Design (Посібник з проектування поперечно-обребрених теплообмінників)", написана у співавторстві з авторитетними фахівцями теплоенергетичної галузі – професорами  Національного політехнічного  інституту м. Мехіко (Мексика) Георгієм Полупаном (випускник КПІ), Ігнасіо Карвахаль-Марискалем і Флоренсіо Санчесом-Сільва, а також Ігорем Піоро (випускник КПІ) – професором Технологічного інституту Університету Онтаріо, Канада.

Elsevier – один з чотирьох найбільших видавничих будинків світу, який щороку випускає близько чверті статей, видаваних в усіх наукових журналах світу. Має філії у Великобританії, США, Бразилії й інших країнах. Заснований у 1880 р. і є одним з власників бази Scopus.

В основу книги покладено результати фундаментальних робіт теплоенергетичного факультету НТУУ "КПІ" у сфері теплообміну й аеродинаміки розвинених поверхонь нагріву. Дане керівництво представляє  повний набір відомостей, необхідних для розрахунку і проектування конвективних поверхонь, виконаних з поперечно-обребрених труб, які працюють в умовах як чистого, так і запиленого потоків.

Представлено детальні експериментальні дані, кореляції і методи проектування теплообмінників з ребристих труб. У книзі розглядаються три основних типи ребристих труб: з круглим, квадратним і спіральним обребренням. Наведено методики теплового, аеродинамічного, гідравлічного і міцнісного розрахунків, а також розрахунку температурних режимів. Посібник має розгорнутий довідковий матеріал з властивостей теплоносіїв і детальні приклади розрахунків.

І знову нам є ким пишатися. Вітаємо Євгена Миколайовича з особистим успіхом – виданням наукової роботи, а  НТУУ "КПІ" – з виходом на новий міжнародний рівень завдяки високим досягненням і таланту його фахівців.  

Бажаємо нових творчих успіхів!

Інф. Департаменту міжнародного співробітництва