Професор радіотехнічного факультету Віктор Іванович Найденко у партнерстві з професором канадського Університету МакМастер Наталією К.Ніколовою отримали грант НАТО за програмою "Наука заради миру і безпеки" на розробку прототипу компактної портативної (можливо переносної) системи попередження і протидії при виявленні на тілі особи прихованої зброї (ножі, пістолети і гранати). Особливу увагу буде приділено виявленню вибухових жилетів. Кінцевою метою є створення пристрою для виявлення широкого спектру загроз на відстанях, достатніх для вчасного попередження і відповідної реакції на нього. Пристрій призначено для військових та співробітників правоохоронних органів .

Програма НАТО "Наука для миру і безпеки" пропонує гранти для спільних досліджень, експериментальних проектів, семінарів, конференцій та навчання співробітників країн НАТО і країн-партнерів. Підтриманий НАТО проект має значні освітні, соціальні та політичні наслідки. Завдяки цьому гранту, українська команда радіотехнічного факультету зможе збільшити підтримку своїх аспірантів, які працюють у галузі мікрохвильової та радіолокаційної техніки. Канадські й українські аспіранти матимуть доступ до найсучасніших інструментів ВЧ/НВЧ вимірювань і унікальну можливість розробляти, виготовляти і випробовувати модулі радіолокаційної системи, такі як антени, передавачі, приймачі цифрової обробки сигналів і інтегрований бортовий комп'ютер. Обмін випускник – студент між Україною та Канадою буде становити міцну основу для співробітництва, яке, ми сподіваємося, продовжуватиметься і поза рамками цього проекту. Це збагатить освітній досвід наших аспірантів і розширить їх кругозір.

Короткостроковими соціальними наслідками даного проекту є просування інженерної освіти аспірантів і дослідників в Україні, а також у Канаді, з наданням сучасного обладнання для української команди, і зосередження зусиль обох команд на змісті і комплексі інженерних задач. Довгострокові соціальні наслідки цього проекту здійснюватимуться через комерціалізацію цієї "пізнавальної" радіолокаційної системи та розміщення її в руках осіб, які стикаються з ворожими збройними акціями під час виконання службових обов'язків. Цей останній розвиток залежить від багатьох майбутніх факторів, зокрема від досягнутих темпів виявлення, а також інтересів кінцевих користувачів у просуванні цієї технології на ринок.

Політичні наслідки цього проекту прямо пов'язані з наслідками соціальними. Проект спрямований на зміцнення зв'язків між Канадою (країною НАТО) і Україною (країною-партнером НАТО) і на те, щоб реально змінити професійне життя молодих талановитих інженерів двох академічних груп.

Проект стартував півроку тому, отже попереду ще 2,5 року наполегливої праці, нових знайомств та співробітництва з канадським університетом. Запрошуємо спеціалістів з сучасної НВЧ електроніки та електродинаміки до співпраці. Звертатися: РТФ, корп. 17, проф. В.І. Найденко.

Наталя Саламатіна, студентка РТФ