Серед переможців IV Фестивалю інноваційних проектів "Sikorsky Challenge 2015" є й проект автономного теплопостачання "Власне тепло", на втілення якого з нетерпінням очікують політехніки. На його реалізацію компанією "Технології природи" надано рекордні 260 млн грн. Ідея проекту – забезпечити студентський кампус автономним теплопостачанням. Для КПІ проблема неякісного теплопостачання є надзвичайно актуальною. Всі студенти знають, що протягом опалювального періоду середня температура в приміщеннях становить 14-160С, що значно нижче обґрунтованих санітарно-гігієнічних значень (180С). Це загрожує зривом навчального процесу і призводить до погіршення якості навчання. Проект "Власне тепло" передбачає будівництво двох котелень з використанням високоефективного котельного обладнання (джерелом енергії для них є дерев'яна щепа, або пелети), що забезпечать теплопостачання навчальних корпусів, гуртожитків та житлових будинків НТУУ "КПІ".

Проект передбачає, що стороння компанія за рахунок залучених інвестицій споруджує на території НТУУ "КПІ" сучасне енергоефективне та екологічно безпечне джерело теплової енергії, для чого власним коштом розробляє та погоджує необхідну проектну документацію, забезпечує експлуатацію та технічне обслуговування обладнання, транспортування і резервування палива тощо. НТУУ "КПІ", як замовник проекту, зобов'язаний придбати необхідну кількість теплової енергії, а компанія-забудовник – продати цю кількість тепла за пільговим тарифом, що є нижчим від вартості 1 Гкал тепла за тарифом компанії-монополіста з надання послуг теплопостачання в м. Києві. Зі свого боку, НТУУ "КПІ" надає компанії-забудовнику земельну ділянку, на якій передбачається будівництво, необхідну інформацію про стан і місце розміщення інженерних мереж та теплові навантаження. Усі фінансові витрати по проектуванню, будівництву, експлуатації несе компанія-забудовник.

Запропонована схема взаємовигідних відносин між КПІ та постачальником послуг дозволить залучити інвестиції, зменшити енерговитрати, створити комфортні умови в приміщеннях, а також поступово впроваджувати енергозберігаючі заходи в будівлях КПІ. Реалізуючи проект, НТУУ "КПІ" зможе розвивати лабораторну базу для дослідження нових технологій виробництва енергії на базі альтернативного палива. Компанія-партнер, у свою чергу, отримає надійного споживача з великими обсягами теплоспоживання. Перевагами для партнера є також наявність території для розташування джерел енергії, існуючі власні розподільчі мережі, компактне розташування споживачів, гарантований високий обсяг споживання (базове споживання – 76 000 Гкал/рік), стабільний багаторічний дохід, перспектива підключення нових об'єктів, можливість організації додаткового виробництва (паливо для котельні), а також широкі можливості для розповсюдження проекту в студмістечках України та серед інших споживачів бюджетної сфери.

Інноваційність проекту, окрім використання сучасного теплогенерувального та фільтрувального обладнання, полягає у можливості залучення наукового потенціалу НТУУ "КПІ" для досліджень та розвитку технологій виробництва енергії з альтернативного палива. Це передбачає проведення лабораторних робіт для студентів профільних факультетів, виконання науково-дослідних робіт тощо.

Нині уже виконано розрахунки і уточнено теплові навантаження об'єктів КПІ, виконано гідравлічні розрахунки теплових мереж, розроблено технічні й екологічні вимоги до проектних рішень котелень, визначена орієнтовна вартість облаштування котелень, розробляється техніко-економічне обґрунтування влаштування джерел теплопостачання (економічні, екологічні показники, узгодження  технічних рішень). Інвестиції, отримані від компанії "Технології природи", передбачається використати на погодження дозвільної документації, проектні роботи, виконання будівельно-монтажних робіт і придбання обладнання для двох котелень потужністю 32 МВт і 12 МВт.

Команда, яка представляла проект на фестивалі "Sikorsky Challenge": доцент ІЕЕ Марина Шовкалюк, головний енергоменеджер КПІ Олена Шевченко та старший викладач ТЕФ Юрій Шовкалюк. Марина та Юрій мають досвід роботи в проектних організаціях, де займалися проектуванням, узгодженням та експертизою проектних рішень джерел енергії, що працюють на різних видах палива. Олена Шевченко є співавтором Програми енергозбереження КПІ і координатором роботи між різними структурними підрозділами університету, адже для впровадження в життя такого масштабного проекту узгодження різноманітних організаційних питань є надзвичайно важливим.

Марина Шовкалюк, доцент ІЕЕ