Семінар "Економічне співробітництво Польщі з Україною", що його традиційно організовує Секція вихованців КПІ, цього року пройшов у будинку відпочинку "Двір Рихвалд", неподалік від м. Живець (Республіка Польща, Сілезьке воєводство) з 22 по 24 травня 2015 року.

НТУУ "КПІ" на семінарі представляли професори Борис Циганок і Василь Герасимчук. Семінар розпочався хвилиною мовчання – учасники вшанували пам'ять померлих колег, а також співробітників і студентів КПІ, які загинули у боях на Донбасі. Професори з Києва розповіли про університет, а також про суспільну та політичну ситуацію в Україні. Розповідь свою вони супроводжували демонстрацією слайдів.  Після виступу Борис Циганок і Василь Герасимчук відповіли на запитання, які ставили члени Секції. 

Доповідь про стан економіки України зробив Павло Вехецький – головний організатор цьогорічного семінару. На основі даних Державної статистичної служби України він поінформував учасників, що в 2014 році валовий внутрішній продукт України знизився, зменшилися обсяги випуску промислової продукції та виконаних будівельних робіт, спостерігалося падіння експорту та імпорту, зменшення обсягів закордонних інвестицій. Водночас кращими, ніж торік, були результати роботи агропромислового комплексу країни.

З доповіддю про економічну співпрацю Польщі та України виступив Януш Фукса. На основі даних Міністерства господарства Польщі він повідомив, що торговельні обороти обох країн у минулому році зменшилися, при цьому спостерігалося зниження обсягів польського експорту в Україну і зростання імпорту. У польському експорті традиційно переважала продукція машинобудування та хімічної промисловості, а в імпорті – продукція металургії та міндобрива. На жаль, зменшилися і обсяги польських інвестицій. 

Кожен учасник семінару отримав 30-й випуск з циклу "Спогади з Києва", в якому друкуються матеріали випускників КПІ різних років.

Було повідомлено, що цього року Головне правління Федерації науково-технічних товариств Польщі  нагородило своїми золотими знаками професорів НТУУ "КПІ" Олексія Новікова та Степана Кудрю.

Насамкінець для учасників семінару було організовано екскурсії до Музею пивоваріння в Живці та на гору Жар, де знаходиться водойма пікової електростанції.

Януш Фукса, почесний доктор НТУУ "КПІ"

Дата події