На щорічній міжнародній виставці "UN Technology Fair 2015", зорганізованій Організацією Об'єднаних Націй, що пройшла  23–24 квітня 2015 р. на базі підтримки миротворчих місій ООН в Іспанії, вперше було представлено інноваційні вироби науковців НТУУ "КПІ". Їх продемонструвала компанія "Політеко-Аеро", офіційний партнер корпорації "Науковий парк "Київська політехніка".

Кількість учасників цього заходу обмежена, відбирають кращих із кращих, тих, "хто своєю інноваційною технологією може допомогти реалізувати головне завдання миротворчих місій ООН – зробити наш світ безпечним для життя, запобігти конфліктам, привести світ до благополуччя і процвітання", як наголосив у вітальному слові Дмитро Довгополий, директор департаменту забезпечення ООН.

На виставці було представлено два наших інноваційних продукти – безпілотний авіаційний комплекс "Спектейтор" і переносну систему очищення води "Сова". Ці розробки високо оцінив Атул Харе, заступник генерального секретаря ООН з польової підтримки, який відвідав виставку. Як відзначає головний конструктор компанії "Політеко-Аеро" Роман Карнаушенко, "наш безпілотний комплекс ні в чому не поступається представленим світовим аналогам, а за деякими параметрами – зокрема, наявність парашутної посадки, цифровий канал зв'язку, тривалість польоту – навіть перевершує їх".

Директори миротворчих місій ООН в африканських країнах, де проблема безпечного і доступного водопостачання є особливо гострою, також відзначили переваги переносної системи очищення води "Сова". За словами представників місій, установки очищення води, якими вони користуються нині, споживають багато енергії, і для отримання одного літра чистої води доводиться доставляти до місця очищення декілька літрів палива. Крім того, аналоги мають великі габаритні розміри, що значно ускладнює їх доставку у важкодоступні місцевості – прокладення коридору доставки і підготовка майданчика займають до півроку. Тому відвідувачі особливо високо оцінили повну автономність від будь-яких енергоносіїв і компактні розміри "Сови".

Розробку своїх інноваційних продуктів компанія "Політеко-Аеро" здійснює за підтримки Фонду науково-технічного розвитку України ім. академіка В.С.Михалевича і Державного концерну "Укроборонпром". Як офіційний партнер Наукового парку "Київська політехніка" компанія має можливість проводити всі необхідні науково-технічні дослідження із залученням фахівців практично будь-якої інженерно-технічної галузі кращого ВНЗ країни.

Окрім безпілотної авіації й систем очищення води, лідери світового ринку високих технологій з Японії, Німеччини, Франції, Іспанії і США представляли також рішення у сфері альтернативної енергетики, швидкозбірних конструкцій, польової медицини, оптики і супутникового зв'язку. Участь компанії "Політеко-Аеро" в "UN Technology Fair 2015" дозволила ще раз представити Україну як країну з високим інноваційним потенціалом, яка пропонує високоякісні інноваційні продукти, конкурентоспроможні на міжнародному ринку.

Ксенія Борисюк-Барбаш
На фото: Р.Карнаушенко, выпускник ФАКСу

Дата події