Культурно-мистецький захід, присвячений Дню Африки, відбувся 9 квітня в Центрі міжнародної освіти НТУУ «КПІ». Традиційно День Африки відзначають 25 травня ( у цей день 1963 року було створено Організацію африканської єдності). Але у травні в КПІ проходить літня екзаменаційна сесія, тож студенти-іноземці з країн Африки вирішили відсвяткувати раніше.

Було запрошено багато гостей: віце-президент Африканської ради в Україні Діалло Ісса Садіо, керівники Центру міжнародної освіти, студенти НПУ ім. М.П.Драгоманова, слухачі підготовчого відділення КНУБА, представники Студентської ради НТУУ «КПІ» та ін. Присутніх привітали пан Діалло Ісса Садіо та директор ЦМО В.О.Коваль.

За сценарієм, свято розпочалося з уявної подорожі літаком до Африки. Щоб отримати квитки, гості відгадували загадки та називали, з якої країни представлено національні костюми. Гідами по найспекотнішому материку були студенти: Кванса Річард (ФММ), Лотсу Селазе Кваку (ФЕЛ), Кундуно Жільберт (ФПМ), Асаре Патрік Овусу (ФБМІ), Таня Кисіль (ФМІ). Материк зустрів гостей віршем у виконанні першокурсника Аджар Девіда Вангелди та піснею, яку виконали другокурсниці Дансо Джанет Обенева, Марті Міріам, Ануансах Ріта Бенуйва (ФЕЛ).

Перша країна, яку відвідали гості, – Демократична Республіка Конго. Тут видобувають уранову руду, золото, алмази та вирощують каву. Конголезці полюбляють співати, мелодії супроводжують різні обряди. З музикою цієї країни познайомив Вунда Мпембеле Гедеон (ФАКС).

Наступна країна – Республіка Гана – зустріла національним танцем палугу. У XV–XIX ст. країна називалась «Золотим берегом», там видобували до 10% світового золота. У культурі народів Гани велике значення має день тижня, в який народилася людина. Наприклад, Кваку означає вівторок, Квабена – четвер, Амма – субота. Ганці полюбляють танцювати, і це продемонструвала Марті Міріам (ФЕЛ). Потім присутні опинилися в Республіці Гвінея, де насолоджувалися співом Луа Боніфаса (ФІОТ). Гвінейська Республіка дуже мальовнича, вона приваблює багато туристів. Головними природними пам’ятками є пороги Фуяма і водоспад Бафара.

Сусідом Гвінейської Республіки є Сенегал. Він відомий своїми пляжами, але найбільшу популярність країні приносить щорічне ралі Париж – Дакар. У країні є дивовижне Рожеве озеро, яке кольором нагадує полуничний коктейль. Студентки  Діедіу Адама (ФБМІ) та Сане Асту Ругі познайомили присутніх з національними пісенними мелодіями своєї батьківщини.

На завершення учасники «мандрівки» повернулися до України, де їх привітали хлібом-сіллю та грою на бандурі. Полишали зал з новими враженнями від африканських ритмів та сподіванням на майбутні зустрічі.

Юлія Суддя, викладач ЦМО

Дата події