Першокурсниця ФТІ Анастасія Іванова ще зі школи захоплювалася математикою і фізикою. У 9-му класі написала своє перше наукове дослідження та взяла участь у Всеукраїнському конкурсі наукових проектів Intel ISEF. Обійшовши вітчизняних колег, Настя тоді представляла Україну на фінальному етапі конкурсу, що проходив у США. Там вона познайомилася з молодими дослідниками з усього світу та остаточно вирішила присвятити себе науці.

Для подальшого навчання обрала НТУУ "КПІ" (спеціалізація "Фізика енергетичних систем та альтернативних джерел енергії"), бо переконана, що це кращий вітчизняний ВНЗ, де усіляко підтримують молодих науковців і студентів та сприяють реалізації їх творчих задумів.

Нині студентка поєднує навчання з науковими дослідженнями, що стосуються енергетики й ресурсозбереження. На фестивалі Sikorsky Challenge 2014, що пройшов 14–17 жовтня на базі НТУУ "КПІ", робота А. Іванової "Енергоефективна і екологічно чиста установка для отримання прісної води з використанням енергії навколишнього простору" отримала винагороду від Президентського фонду Л.Кучми "Україна".

На конкурс була представлена енергоефективна та екологічно чиста установка нового покоління для отримання прісної води з морської води, атмосферного повітря, відтворення прісної води з промислових рідин, що використовує принципово новий, екологічний метод опріснення – енергію навколишнього простору (сонячну і психрометричну), яка є практично в будь-якій точці світу.

Установка використовує новий принцип – термодинамічний цикл Майсоценко (М-цикл), в якому рушійною силою процесів випаровування і конденсації прісної води є природна психрометрична різниця температур (психрометрична енергія), що є похідною від сонячної енергії.

Було створено та випробувано дві лабораторні установки для опріснення солоної (морської) води, але пропонований підхід має великі перспективи для використання і в інших важливих для України сферах – в нафтохімії (нова технологія отримання легких фракцій з нафти), при "пом'якшенні" підземних ("жорстких") вод, у фармацевтиці при зневодненні продуктів, у медицині тощо. Пропонований принцип дозволяє також створити серію компактних і енергоефективних опріснювальних установок потужністю від 10 Вт до 60 кВт для військових потреб, у т. ч. з використанням сонячної енергії.

Головна перевага установки – висока енергоефективність.  Для опріснення на 95 % використовується енергія навколишнього простору (сонячна і психрометрична). За розрахунками, для виробництва 1 м3 прісної води потрібно 0,1–0,2 кВт.год електроенергії, тобто на порядок менше, ніж у технології зворотного осмосу. При використанні М-циклу частка прісної води в кінцевому продукті становить 99% (при технології зворотного осмосу – 95%). Конструкція установки є простою і компактною. Літр прісної води, отриманої таким способом, коштує 30 центів (методом зворотного осмосу – 90 центів).

Робота виконувалася на базі Інституту технічної теплофізики НАН України під керівництвом А.А.Халатова, академіка НАН України, д.т.н., професора, зав. кафедри фізики енергетичних систем ФТІ та зав. відділу Інституту технічної теплофізики НАН України.

Інф. ФТІ