У липні 2014 р. кращі студенти ФАКС, які були визначені за показниками рейтингу, в рамках співпраці з факультетом механіки, енергетики й авіації Варшавського університету технологій (Варшавської політехніки) побували на ознайомчо-виробничій практиці у Польщі. Вона проходила в кількох містах.

Перемишль

Перша зупинка у Польщі – місто Перемишль. Нас зустрів студент Варшавської політехніки Мачей Пясковскі, з яким досхочу нагулялися містом. Перше враження: поляки добрі і привітні люди. У місті багато костьолів, а замок XIV ст. ми відвідали з екскурсією:  піднімалися на вежу та спускалися в підземелля.

Безмехова Гурна

Перший пункт нашої програми – Планерний центр Жешувського політехнічного університету й Варшавської політехніки. Нас привітно зустріли представники Варшавської політехніки: проф. Р.Швидкевич, головний організатор практичного навчання В.Фрончек  та місцеві студенти-практиканти. Після відпочинку і прогулянок гірськими схилами ми приступили до навчання разом із студентами Варшавської політехніки: прослухали лекції з конструкції планерів, провели дослідження та розрахунки. На завершення практики нам дозволили політати разом з інструктором на планері Bocian і відчути усю привабливість польоту.

Жешув

На знайомство з містом мали лише вечір. Прогулюючись центральною площею міста, втрапили на один із джазових фестивалів, які проходять по багатьох містах Європи. Запам'яталася шоу-програма "Танцюючі фонтани". Також звернули увагу на пам'ятник революціонерам, встановлений у центрі міста місцевими комуністами. Стоїть як пам'ятка історії, ніхто його не нищить.

Краків

Найперше відвідали Музей авіації. Там представлено багато стендів, де розповідається про виникнення підйомної сили, дається поняття в'язкості рідини та ін.  Дуже багато моделей літаків. Щоб швидко обійти увесь музей, знадобилося близько 5 годин. Лише авіаційним двигунам присвячено окремий зал. Сподобалася детально  представлена конструкція літака ТS-11 Iskra. Такий опис "до кожного гвинтика" навряд чи знайдеш у сучасних джерелах інформації.

Також оглянули місто, яке місцеві називають "Столичне королівське місто Краків". Його архітектура зачаровує, воно має багато історичних пам'яток і є одним з найбільших наукових і економічних центрів Польщі.

Варшава

Нас супроводжував координатор співпраці між нашим факультетом та факультетом механіки, енергетики й авіації Варшавської політехніки проф. В.Луцянек та технічний директор, магістр інженерії П.Чебулок. Було організовано екскурсії на підприємства та до Варшавської політехніки.

Airbus Defence and Space. Перший візит – до компанії  Airbus Defence and Space (колишня PZL). Нам показали процес створення літаків, зокрема виробництво літака Orlik починаючи від фрезерування окремих деталей крила і закінчуючи остаточним складанням. На прощання нам подарували фірмові сувеніри від компанії та висвітлили наш візит на сайті компанії.

Інститут авіації. Організатором екскурсії в Інституті авіації був науковий фахівець Т.Жбигневич. Інститут розташований на території одного з аеропортів Варшави. Тут знаходиться багато аеродинамічних труб: дозвукових і надзвукових, великих і малих; навчальний центр для персоналу, де, наприклад, техніків навчають ремонту й обслуговування двигунів на реальних зразках. Ми відвідали відділ, який займається випробуванням шасі на міцність та ресурс, і ознайомилися з процесом випробувань.

Варшавська політехніка. Вразив головний корпус, зведений в 1899–1901 рр. за проектом архітектора С.Шиллера. Внутрішній двір з чотирирівневими арочними галереями покритий скляним дахом. На території корпусу стоїть пам'ятник Марії Склодовській-Кюрі.

На факультеті механіки, енергетики й авіації ми відвідали  лабораторії з кількома аеродинамічними трубами для продувок різноманітних моделей. Лабораторії оснащені   стендами і приладами для аеродинамічних досліджень. Зазирнули в ангар, де розробляють планери, побували в найстарішій аудиторії-амфітеатрі. В одній з лабораторій проводять практичні заняття на вертолітному симуляторі. Після проходження інструктажу кожному з нас випала нагода "політати". Емоції переповнювали нас. 

Прогулянки Варшавою. Ми відвідали науковий центр Коперника, де всі експерименти можна бачити наочно та проводити їх самостійно. Ми розгадували головоломки, дивувалися природним явищам, побували в планетарії. За допомогою японського робота Кавасакі кожен намалював свій портрет. У Музеї техніки представлено велику експозицію зразків техніки: велосипеди, автомобілі, годинникові механізми, музичні скриньки, друкарські машинки, перші літальні апарати, радіоприймачі, телефони, фотоапарати, побутова техніка, вогнепальна зброя, штучні супутники, ракети, перші комп'ютери та ін.

Ми багато гуляли містом, відвідали парк, розташований на даху бібліотеки Варшавської політехніки, парк Вілянов і палац Вілянувський, парк Лазенки і Лазенковський палац. Милувалися пам'ятником відомому польському композиторові Ф.Шопену. Після Жешувської шоу-програми з фонтанами ми не могли пропустити подібне шоу у Варшаві. Фонтан рухався під музику, а на розпорошеній воді показували 3D анімацію. При перегляді вистави замислюєшся, а як же це працює? Взагалі, побачене у польських партнерів спонукає до подальшої продуктивної праці.

І.Барановська, магістр ФАКС

На фото: У компанії Airbus Defence and Space біля літака Orlik