Над розробкою та створенням наносупутника PolyITAN-1 працювали студенти нашого університету. Зокрема, Дмитро Турін, Антон Снурніцин, Олександр Чаплигін, Євген Коваленко, Анна Сергєєва, Назарій Бендасюк.

Випускник РТФ, нині аспірант ІТС Назарій Бендасюк до Києва приїхав з Тернопільської області після закінчення Кременецького ліцею. У 2013 р. закінчив НТУУ "КПІ": здобув освіту за спеціальністю "Радіотехніка", отримав кваліфікацію інженера-дослідника та вступив до аспірантури ІТС на кафедру телекомунікацій (науковий керівник – професор С.Г.Бунін). До участі в космічному проекті Назарій долучився в 2010 р. Запрошення зайнятися розробкою мікросупутника викликало у студента не лише велику зацікавленість, а й хвилювання, адже не кожного дня пропонують взяти участь у реальних дослідженнях з космічної техніки. Разом із старшим викладачем М.О.Першином та доцентом Р.В.Антипенком Назарій працював над створенням однієї з підсистем – бортової приймально-передавальної радіолінії та наземної станції керування.

У майбутньому Назарій планує продовжувати роботу над створенням та модернізацією нових космічних апаратів. У найближчих планах – взяти участь у міжнародному проекті QB50, присвяченому дослідженню нижніх шарів термосфери.

Євген Коваленко, нині аспірант ФЕЛ, займався розробкою системи живлення до наносупутника під керівництвом доц. к.т.н. О.В. Будьонного. В ході розробки необхідно було розмістити систему живлення, яка включає процесор, шість мультиплексорів та сім перетворювачів на платі 95х95 мм. Це вдалося зробити, лише використавши новітню електронну базу, а також – вперше в СНД – літій-залізні акумуляторні батареї. Отримані знання та результати стали базою для дисертаційної роботи.

Одногрупники з ТЕФ: донеччанин Антон Снурніцин та киянин Олександр Чаплигін – хлопці відкриті, веселі й комунікабельні. Жарти, гумор і розіграші супроводжують їх щодня. Та до навчання і забезпечення свого майбутнього студенти ставляться вельми серйозно. Участь у створенні наносупутника стала для них важливим етапом професійного зростання. Разом зі старшим науковим співробітником А.Б.Рассамакіним Антон займався розробленням геометричної й теплової моделі наносупутника PolyITAN-1 та симуляцією за допомогою програмного пакета ESATAN-TMS процесів теплообміну, що відбувалися в елементах супутника під час орбітального польоту. Під керівництвом доцента В.А.Рогачова Олександр брав участь у підготовці й проведенні термовакуумних випробувань інженерної й льотної моделі супутника PolyITAN-1 в наземних умовах та в підготовці вимірювальної системи й системи імітації сонячного потоку. Хлопці сповнені гордості, що брали участь у серйозній науковій роботі. Побажаємо ж їм нових цікавих проектів.

Н. Вдовенко

О. ЧаплигінЄ. КоваленкоА. СнурніцинН. Бендасюк