П'ять днів, з 30 липня по 3 серпня 2012 року, в м. Анахайм (Каліфорнія, США) проходила найбільша у світі Об'єднана міжнародна конференція з ядерної інженерії і загальної енергетики –  20th International Conference On Nuclear Engineering (ICONE20) і ASME 2012 POWER Conference (POWER2012). Уперше в такому великому міжнародному науковому форумі взяли участь студенти НТУУ "КПІ".

Міжнародна конференція з ядерної інженерії (ICONE) проводиться щорічно в різних країнах: США, країнах ЄС, Китаї або Японії. Зазвичай у цій конференції бере участь понад тисяча фахівців зі всіх країн світу. Об'єднана конференція 2012 року складалася з 24 напрямів (track), один з яких (Track 16) був "виділений" для студентських робіт (http://www.asmeconferences.org/ICONE20POWER2012/index.cfm). Характерною особливістю формування "студентської секції" ICONE є традиційна матеріальна підтримка студентів-доповідачів з боку організаторів конференції –  Американського товариства інженерів-механіків (ASME), Японського товариства інженерів-механіків (JMSE) і Китайського ядерного товариства (CNS). Адже навіть європейським і американським студентам непросто знайти близько трьох тисяч доларів США, щоб сплатити реєстраційний внесок, переліт і проживання. Спонсорство з боку наукових товариств –  вагомий аргумент для майбутніх учених, щоб добре попрацювати над своїми науковими доповідями. Цього року такою підтримкою скористалися більше 70 студентів з Північної Америки, Європи, Японії і Китаю. У числі 21 студента з Європи, які одержали підтримку, вперше опинилися шість студентів КПІ (5 студентів ТЕФ і студентка ЗФ). І опинилися вони там не випадково.

Успішній участі наших студентів в ICONE20-POWER2012  передувала зустріч канадського професора, д.т.н. І.Л. Піоро (Igor Pioro) з ректором КПІ академіком М.З. Згуровським. Ігор Леонардович Піоро у 1979 р. закінчив КПІ за фахом "теплофізика" (група ТФ-206), у 1983 р. захистив кандидатську дисертацію, а у 1992 р. –  докторську дисертацію в Інституті технічної теплофізики АН УРСР. Потім його запросили до Канади в університет Оттави (University of Ottawa), у 2000 році він став старшим ученим у канадському ядерному дослідницькому центрі Chalk River Laboratories. Сьогодні Ігор Піоро має звання дійсного члена ASME. Він –  директор випускної програми і провідний професор єдиного в Канаді університету (University of Ontario Institute of Technology, м. Ошава, Канада), де є факультет, що готує фахівців для атомної енергетики Канади та інших країн. І.Піоро одержав всесвітнє визнання як експерт з реакторів IV покоління. На ICONE20-POWER2012 він був провідним головою конференції. Саме за ініціативою професора I. Піоро на теплоенергетичному факультеті КПІ був організований відбір студентських наукових доповідей, тези яких далі були направлені в оргкомітет ICONE20-POWER2012. До речі, професор I.Піоро є першим канадцем-українцем, якому ASME довірило керувати ядерною конференцією такого рівня і ядерним відділенням в ASME.

Окремий інтерес представляє алгоритм організації сучасних міжнародних наукових конференцій, який можна чудово розгледіти на прикладі ICONE20-POWER2012. Тим більше, що це одна з тих конференцій, організатори якої регулярно надають підтримку студентам (чергова конференція ICONE21 відбудеться 29.07– 02.08 2013 року в КНР в м. Шенгду).

Початковий етап для участі в конференції ICONE-20 завершувався 21 листопада 2011 р. подачею студентами тез своїх наукових доповідей. Спонсорство від організаторів конференції поширювалося лише на ті доповіді, в яких першим автором був студент-доповідач, а серед співавторів цих доповідей не менше половини обов'язково теж були студентами (http://www.asmeconferences.org/ICONE20POWER2012/PublicationSchedule.cfm). До 19 грудня 2011 авторам доповіді від організаторів конференції надходило повідомлення стосовно приймання їхніх тез.

Далі до 30 січня 2012 року студентові-доповідачеві слід було відправити повну версію доповіді для подальшого рецензування. До 27 лютого доповідь мала бути відрецензована (незалежними рецензентами ASME виступають провідні науковці і професори американських і європейських університетів), після чого до 5 березня автори отримували повідомлення щодо включення доповіді до програми ICONE20. Далі авторам слід було підписати електронну форму (до 30.04.12), яка підтверджувала остаточний варіант доповіді для її подальшої публікації в матеріалах конференції та передачу до ASME прав на публікацію. Одночасно з цим для студентів-доповідачів остаточно вирішувалося питання щодо спонсорської підтримки від ASME. Тут важливу роль зіграла допомога і підтримка професора I.Піоро, завдяки якій всі доповіді, представлені студентами КПІ, були прийняті до конференції, а їх доповідачі одержали підтвердження спонсорської підтримки від ASME.

Уся програма ICONE20, починаючи з прильоту в м. Лос-Анджелес і переїзду в м. Анахайм і закінчуючи технічним туром в місто Сан-Дієго на американський ТОКАМАК (тороїдальна установка для магнітного утримання плазми з метою досягнення умов, необхідних для протікання керованого термоядерного синтезу), стала низкою чудових подій, зустрічей і дискусій, які залишили у українських учасників найяскравіші враження від участі в такому високому науковому форумі. Серед почесних гостей та учасників конференції були голова Американської комісії з ядерного регулювання G. Jaczko, президент ASME M. Goldsmith, CEO Енергетичних систем компанії Toshiba Ya. Igarashi, директор підрозділу атомної енергії д-р J.K. Park, генеральний секретар CNS D. Wang, консул України в США  Ю.Бабков, член Європейського парламенту R. Jordan, президент Bechtel Power Corporation G. Ashley та багато інших.

ТОКАМАК (м. Сан-Дієго, США)Студенти отримали безцінний практичний досвід участі в міжнародних наукових заходах високого рівня. До того ж майже кожний з наших студентів попрацював співголовою технічної секції (Technical Session). Хоча жодна з українських доповідей не одержала нагороди конференції, за оцінкою голови ICONE20 професора I.Піоро, доповіді студентів Ірини Терещенко, В'ячеслава Соловйова, Романа Глушенкова, Василя Зайця, Олександра Тарановського (всі ТЕФ) і Анастасії Зворикіної (ЗФ) були змістовними, цікавими і корисними. Щоб здобути нагороду такої конференції, доповіді і статті повинні бути цікавими не тільки для України, але і для міжнародної спільноти.

Додатково до студентських доповідей професор I. Піоро зробив доповідь про НТУУ "КПІ", яка була підготовлена разом з ректором КПІ академіком М.З. Згуровським і деканом ТЕФ професором Є.М. Письменним. Після доповіді студенти КПІ І.Терещенко та А.Зворикіна відповіли на запитання зацікавлених слухачів.

До грудня 2012 року приймаються тези від потенційних учасників наступної конференції ICONE21 (http://asmeconferences.org/icone21/, подача тез до 12.11.12). Немає жодних сумнівів у тому, що відтепер студенти КПІ стануть постійними претендентами на таку участь. Можливо, окрім теплоенергетиків і студентів зварювального факультету, іншим студентам КПІ також вдасться успішно підготувати цікаві доповіді, пройти резензування і взяти участь у конференції ICONE21. Сучасна атомна енергетика і ядерна інженерія –  це настільки мультидисциплінарна царина, що там знайдеться робота представникам усіх факультетів.

Наукова спільнота КПІ щиро вдячна American Society of Mechanical Engineers за надану підтримку, і сподівається, що наші студенти й далі гідно представлятимуть наш університет на міжнародній науковій арені.

В.І.Прохоров, доцент, заступник директора Центру міжнародної освіти НТУУ “КПІ”

Дата події