18 квітня 2012 року в НТУУ "КПІ" відбулися чергові річні Загальні збори Асоціації користувачів Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі "УРАН" під головуванням академіка НАН України Ю.І.Якименка.

Сьогодні членами Асоціації є вже 80 наукових, освітніх та культурних закладів з усіх регіонів України. Протягом останніх 5 років мережа "УРАН" активно розбудовується завдяки фінансуванню робіт Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, а також європейським грантам. Наразі мережа об'єднує волоконно-оптичними лініями зв`язку 106 науково-освітніх установ у 22 містах України та має понад 200 точок підключення. Довжина її  власних оптичних кабелів уже більше 300 км. До мережі під'єднано близько половини всіх українських університетів (ВНЗ III-IV рівнів акредитації), у яких навчаються близько двох третин усіх студентів країни. Загальна кількість користувачів (фізичних осіб) мережі “УРАН” становить більше 700 тисяч. Постійно ведуться роботи щодо залучення нових коштів та впровадження сучасних сервісів для користувачів мережі. Зокрема, у 2009-2011 роках завдяки міжнародному гранту прокладено волоконно-оптичні лінії в Києві (29 км), Харкові (15,7 км), Одесі (10,1 км), Херсоні (14,8 км), Донецьку (6,4 км),  Миколаєві (6,2 км), Кам’янці-Подільському (4,6 км) та інших.

У 2007 році мережу "УРАН" було визнано національною мережею – представником України у проекті GEANT, що дало технічну можливість науковцям з України брати участь у спільних з ЄС проектах з високими вимогами до пропускної здатності каналів передачі даних, зокрема з Центром ядерних досліджень у м.Церн (Швейцарія) для реалізації спільних проектів з фізики високих енергій.

Трафік мережі “УРАН” зріс з 0,1 Гбіт/с у 2008 році до 5,7 Гбіт/с на квітень 2012 року. Минулого року вдалося об`єднати мережу “УРАН” з мережею Національної академії наук України “УАРНЕТ” каналом зі швидкістю передачі даних 10 Гбіт/с.

Завдяки інтеграції з GEANT у НТУУ "КПІ" функціонує інформаційний портал, який містить національні дані з фізики твердої землі, сонячно-земної фізики, океанографії тощо, актуалізація яких забезпечується партнерами Світового центру даних.

Для  користувачів мережі “УРАН” запроваджено сервіс проведення відеоконференцій, доступ до якого є безкоштовним. Для цих потреб встановлено сервер з програмним забезпеченням Tixeo. Кількість користувачів, які мають можливість одночасної участі в конференції, обмежується лише ліцензією, яка сьогодні авторизує до 30 з'єднань і за потреби може бути розширена. Популярність використання цього сервісу зростає рік у рік. 

На 2012-2013 рр. у мережі "УРАН" заплановано подальший розвиток волоконно-оптичної мережевої інфраструктури в містах України, залучення додаткових інформаційних ресурсів від видавців електронних наукових публікацій, організацію додаткових сервісів у мережі “УРАН”, зокрема функціонування серверу персональних віртуальних кабінетів, сервісів для хмарних обчислень, здійснення заходів для підвищення рейтингу членів Асоціації “УРАН” у системах оцінки інформаційних ресурсів.

Інф. “КП”

Дата події