У рамках співпраці між факультетом прикладної математики та провідною ІТ-компанією GlobalLogic з 13 жовтня по 10 листопада 2011 року в нашому університеті відбувся цикл майстер-класів "Експерти GlobalLogic діляться новітніми практиками розробки програмного забезпечення: маленькі секрети від великої компанії". У семінарах взяли участь 405 студентів, аспірантів та викладачів з 12 факультетів та інститутів НТУУ "КПІ".

Перший майстер-клас провів генеральний директор компанії GlobalLogic-Україна Р.В.Хміль. Роман Володими­рович зауважив, що на сьогодні студенти не орієнтовані на роботу в ІТ-компаніях. Він розпочав свій майстер-клас з презентації "Що таке робота в IT?", в якій йшлося про компанію GlobalLogic, офшорне програмування, про переваги та недоліки фрілансу, аутсорсингу, аутстафінгу. Р.В.Хміль також розповів про особливості роботи в ІТ-компанії, кар'єрні можливості ІТ-спеціалістів на ринку праці, зокрема в компанії GlobalLogic. Після доповіді він відповів на численні запитання слухачів.

Другий майстер-клас відбувся 20 жовтня і був присвячений розробці програмного забезпечення через тестування (Test-Driven Development). Експерти компанії GlobalLodgic Олександр Баглай та Сергій Зеленін розглянули особливості розробки через тестування, рефакторингу, парного програмування, безперервної інтеграції, розробки "ззовні всередині" та інкрементального дизайну. Учасники майстер-класу змогли побачити на власні очі переваги й недоліки такої розробки та отримали цінний досвід роботи згідно з розглянутими практиками.

28 жовтня Іван Тарапов та Гліб Рибалко  провели майстер-клас, присвячений розробці та тестуванню веб-додатків. Метою майстер-класу було показати на практиці різні фази розроблення продукту, а також його еволюцію. Присутні дізнались про функціональне, ручне, автоматичне тестування та тестування безпеки. Також були розглянуті переваги роботи розробників з системами контролю версій. На прохання студентів Гліб Рибалко розповів докладніше про переваги і недоліки автоматичного тестування та порекомендував інструменти для тестування веб-додатків. Іван Тарапов у свою чергу дав декілька порад для програмістів.

3 листопада Євген Куценко провів майстер-клас, присвячений методам розробки програмного забезпечення – Agile. Він поділився зі студентами досвідом організації процесів розробки і проектного менеджменту, роботи всередині команди і спілкування з замовниками. Доповідач розповів про еволюцію процесу розробки програмного забезпечення та про переваги й недоліки кожного з методів. Слухачі дізналися про відмінність Agile-методів від традиційних. Учасники майстер-класу ставили багато запитань та цікавились деталями методології управління розробкою інформаційних систем Scrum.

Останній, п'ятий, майстер-клас від компанії GlobalLogic відбувся 10 листопада. Його провели Костянтин Горбунов, Олександр Хозя та Анатолій Ісаєв – фахівці з мобільної розробки, якій і було присвячено останнє заняття. Доповідачі пояснили, що інвестори готові вкладати гроші в подібні проекти, тому ринок потребує відповідно підготовлених фахівців у цій сфері. Метою майстер-класу було ознайомлення студентів із сучасними підходами до розробки та тестування мобільних додатків. Також були розглянуті основні вимоги до додатків для мобільних платформ, сучасні операційні системи та перспективи ринку.

Наприкінці п'ятого майстер-класу відбулося урочисте вручення сертифікатів найбільш активним учасникам циклу майстер-класів. Також організатори підбили підсумки роботи та навели статистику: 477 зареєстрованих учасників (серед яких 405 – студенти НТУУ "КПІ") відвідали заняття від компанії Global­­Logic, серед яких найактивнішими були студентів 3-го та 4-го курсів. Велика кількість присутніх на кожному з се­мінарів (приблизно 200 учасників) свідчить про важливість та актуальність тем, що були розглянуті у циклі майстер-класів.

Експерти компанії GlobalLogic побажали всім учасникам майстер-класів завжди йти до своєї мети, незважаючи на проблеми та труднощі, а також не жаліти свого часу на участь у різноманітних конференціях, семінарах та тренінгах, оскільки такі заходи доповнюють навчання та допомагають стати справжнім фа­хівцем.

Тетяна Грибок, студентка 4-го курсу ФПМ

П’ятий (останній) майстер-клас з циклу майстер-класів "Експерти GlobalLogic діляться новітніми практиками розробки програмного забезпечення: маленькі секрети від великої компанії", який проводиться факультетом прикладної математики та компанією GlobalLogic, відбудеться 10 листопада 2011 р. з 16:00 до 18:30 у Великій фізичній аудиторії 1-го корпусу.

Тема майстер-класу: "Мобільна розробка"

Мета майстер-класу: познайомити студентів із сучасними підходами до розробки додатків для мобільних платформ.

Зміст заняття:

• сучасні операційні системи, перспективи ринку
• основні вимоги, що висуваються до додатків для мобільних платформ
• створення додатків для iOS та Android платформ, інтеграція з операційною системою
• поради для розробників-початківців від тестувальників

Заняття проводять: Костянтин Горбунов, Олександр Хозя, Анатолій Ісаєв, провідні фахівці компанії GlobalLogic.
Всі майстер-класи безкоштовні. Для участі у майстер-класі потрібно заповнити реєстраційну форму на сайті www.globallogic.com.ua
Найбільш активні учасники майстер-класів отримають від компанії GlobalLogic сертифікати та можливість працевлаштування.

Дата події