Сьогодні існує велика проблема налагодження ефективного зв’язку між ринком праці, вищою освітою та наукою.

З метою об’єднання зусиль бізнесу та університетів 14 квітня 2011 року Спільний українсько-німецький факультет машинобудування разом з журналом “Експерт Україна” та громадським об’єднанням «Українсько-німецький форум» (УНФ) провели в стінах Наукового парку «Київська політехніка» круглий стіл “Сучасна технічна освіта і ринок праці. Європейські тенденції та перспективи”.

У роботі круглого столу взяли участь представники НТУУ «КПІ»: заст. керівника департаменту міжнародного співробітництва проф. Б.А.Циганок, директор ММІ проф. М.І.Бобир, декан ІФФ проф. П.І.Лобода, декан ЗФ проф. С.К.Фомічов, декан СУНФМ к.т.н. О.П.Халімон, директор з питань інтелектуальної власності НП “Київська політехніка” Я.І.Кологривов та ін. Вагомий внесок в організацію названого зібрання зробили також колеги із Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке (Німеччина): проректор проф. Й.Штракельян, декан факультету машинобудування проф. К.Х.Гроте, декан-засновник СУНФМ проф. Г.Чьоке, головний координатор СУНФМ проф. Л.Дюбнер та ін. У роботі круглого столу взяв участь та виступив з глибоким аналізом міжнародного стану якості інженерної освіти радник з науки посла Німеччини в Києві Михайло Лещенко. Виступили також з різними аспектами співпраці університетів та бізнесу: заступник голови правління УНФ Тетяна Степанкова, фахівець відділу дидактики ДП «ФЕСТО», начальник відділу по роботі з кадровим резервом компанії ДТЕК Євгенія Кузьминська, керівник проекту GIZ А.Вірт, представники українських та іноземних підприємств і організацій.

Увага учасників круглого столу була сконцентрована на актуальних питаннях поточного стану та перспективах розвитку інженерної освіти в Україні та Європі; реформуванні підходів до інженерної освіти з урахуванням сучасних вимог ринку праці; взаємодії університетів та бізнесу при підготовці конкурентоспроможних на міжнародному ринку праці інженерів; досвіді підготовки фахівців на прикладі Спільного українсько-німецького факультету машинобудування.

Більше про роботу круглого столу можна дізнатися з журналу «Експерт Україна», №15-16 (25.04–15.05.2011).

О.П.Халімон, декан СУНФМ, к.т.н.

Дата події