Семінар з проблем енергетики 22 грудня відбувся в науковому парку «Київська політехніка» в рамках заходів Німецько-українського енергетичного форуму 2010. У його роботі взяли участь вітчизняні та зарубіжні фахівці, представники дипломатичного корпусу, студенти та ін.

Вітаючи присутніх, перший проректор НТУУ «КПІ» Ю.І.Якименко зауважив, що обговорення нагальних проблем енергетики нашої держави, в якому беруть участь зарубіжні експерти, є вельми корисним для студентів та науковців енергетичної галузі, сприяє встановленню прямих контактів з розробниками енергоефективних пристроїв та технологій, спонукає до виникнення нових ідей тощо.

Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот у своєму виступі подякував керівникам НТУУ «КПІ» за плідну співпрацю та висловив задоволення присутністю у залі великої кількості молоді. Він звернув увагу на той факт, що Україна має великі природні можливості для впровадження вітрових, сонячних, біоенергетичних та ін. джерел енергозабезпечення. Німеччина ж має великий досвід створення і використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та готова поділитися ним з партнерами. Він також звернувся до молоді, «яка років через 30 визначатиме  економічне обличчя України»,  зробити свій внесок у справу захисту клімату та відновлення навколишнього середовища. «Держави, які залежать від експорту сировини, є державами-пенсіонерами. Розробляти нові сучасні види промисловості – ось чим мають займатися країни сьогодні», – сказав пан посол. 

Увазі присутніх було запропоновано експертне дослідження, виконане німецькими фахівцями, де розглядалися питання розвитку ВДЕ в Україні та надано рекомендації щодо економічної політики.

Радник Посольства ФР Німеччина в Україні Михайло Лещенко звернувся до молоді ще раз наголосивши, що майбутнє країни в їхніх руках, та запросив до співпраці, зокрема і через систему академічних обмінів ДААД, що надає можливості українським студентам навчатися та стажуватися в німецьких ВНЗ. 

Керівник бюро Фонду Генріха Бьолля в Україні Кирило Савін виступив з доповіддю про історичний досвід та бачення майбутнього в питаннях сталого енергозабезпечення. Він побажав присутнім жити в суспільстві, де домінуватиме чиста енергія, та зауважив, що ресурси розподілені між країнами нерівномірно, що є джерелом економічного та політичного напруження у світі. За прогнозами експертів, до 2020 р. ВДЕ мають забезпечувати до 20% енергоспоживання.

Артем Ковальчук – доцент ІЕЕ поінформував, що в НТУУ «КПІ» проблемами енергетики займаються  три підрозділи – ТЕФ, ФЕА та ІЕЕ. Зокрема, розглядаються питання поєднання традиційних та відновлюваних джерел енергії, гармонізації засобів накопичення різної природи та ін. Він розповів, що в 22-му корпусі вже рік існує мікроенергостанція для комплексного використання традиційних та ВДЕ (з резервуванням від зовнішньої мережі). Функціонування системи генерування та споживання енергії під єдиним управлінням можна поширити й на інші корпуси університету чи на весь КПІ.

Завідувач кафедри відновлюваних джерел енергії, заступник директора Інституту відновлюваної енергетики НАН України д.т.н. С.О.Кудря у своєму виступі, зокрема, зауважив, що фахівці кафедри, яку він очолює, є затребуваними і працюють в різноманітних компаніях за спеціальністю. Науковці кафедри беруть участь в розробленні реальних технічних проектів з вітро- та сонячної енергетики, які впроваджуються в Україні та за кордоном.

При різних підходах і баченні ситуації на майбутнє, учасники зустрічі були одностайними щодо нинішнього стану вітчизняної енергетики: Україна стоїть перед викликом адаптувати протягом наступних років своє енергопостачання до вимог сучасного зростаючого індустріального суспільства. При цьому енергетична політика має забезпечити безпеку постачання, скорочення міжнародної залежності, підвищення ефективності виробництва й використання енергії та тепла, а також враховувати можливості майбутніх зобов’язань щодо захисту клімату.

Н.Вдовенко   

Дата події