Міжнародний семінар партнерів Платформи співробітництва – Асоціації університетів країн Центральної і Східної Європи відбувся 10 червня 2010 року в Санкт-Петербурзькому державному політехнічному університеті.

У його роботі взяли участь керівники 10 провідних європейських ТУ: професор М.Федоров – ректор Санкт-Петербурзького державного політехнічного університету, професор Й.Штайнбах – президент Берлінського університету технологій, професор В.Курнік – ректор Варшавського університету технологій, професор Г.Варламов – проректор НТУУ “КПІ”, професор В.Хавличек – ректор Чеського ТУ в Празі, професор Х.Кайзер – проректор Віденського ТУ, професор Б.К’єлдстад – проректор Норвезького університету науки і технології, професор П.Мозон – проректор Будапештського університету технології й економіки, професор Д.Петрас – проректор Словацького університету технології, професор А.Даніунас – проректор Вільнюського ТУ. Як почесні гості в роботі семінару взяли участь заступник Генерального консула Німеччини М.Штадтхаус, Генеральний консул Норвегії Р.Осхейм, Генеральний консул Угорщини С.Сюч, Генеральний консул Литви Р.Дегутіс, а також представники МЗС РФ і держадміністрації Санкт-Петербурга.

Асоціація технічних університетів країн Центральної і Східної Європи заснована в листопаді 2008 р. Ініціаторами її створення стали Варшавський ТУ, КПІ й Берлінський ТУ. У 2008-2010 рр. на зустрічах керівників університетів – членів Платформи співробітництва обговорювалися питання розширення співробітництва університетів з промисловістю, міжнародні контакти на студентському рівні, дистанційне навчання і використання мультимедіа в навчальному процесі, поєднання освіти з дослідницькою роботою, подвійні дипломи, спільні ступені PhD тощо.

На пленарному засіданні представники університетів Санкт-Петербурга, Берліна, Києва і Варшави поінформували про плани і концепцію розвитку своїх ВНЗ. На першій із заявлених у програмі сесій (модератори – М.П.Федоров і Й.Штайнбах) обговорювалися питання академічної мобільності та спільних освітніх програм, міжнародні стандарти освітніх програм. На другій (модератор В.Курнік) – питання формування нового мислення на етапі сталого розвитку суспільства та оцінки якості освіти.

Учасники зустрічі вибрали пріоритетні напрями можливих спільних освітніх програм та підтвердили актуальність розробки спільних програм з проблематики сталого розвитку – насамперед з енергетики й екології.

За підсумками зустрічі було прийнято низку рішень, зокрема: про підготовку спільних заявок на 2011 р. на одержання грантів у рамках програм ЄС (Tempus, Erasmus Mundus та ін.), про створення робочої групи для розроблення спільних програм проведення літніх шкіл за участю студентів і викладачів партнерських вузів. Московський державний технічний університет ім. М.Баумана був прийнятий у члени Асоціації. Наступна зустріч відбудеться в червні 2011 р. у Вільнюсі.

Дата події