Уже кілька років поспіль туристичний клуб “Скіф”, що діє при студмістечку НТУУ “КПІ”, проводить еколого-краєзнавчі експедиції. Одна з них уже традиційно відбувається навесні і поєднує в собі водний похід на катамаранах, присвячений Дню Перемоги.

Перший етап екологічно-краєзнавчої експедиції відбувся у квітні, до його підтримки долучилися студмістечко та ТСОУ КПІ, а також міська організація ТСОУ. Маршрут уже традиційний: 140 км пройдено річкою Південний Буг по місцях бойової слави – це, зокрема, міста й селища Брацлав, Печора, Райгород, Тиврів. У цьому водному поході, організованому турклубом “Скіф” спільно з Центром туризму і спорту, взяли участь 25 студентів з КПІ, з них двоє – іноземні студенти.

Другий етап еколого-краєзнавчої експедиції почався 8 травня, тепер уже річкою Десна, і був присвячений акції “Відродити. Пам’ятати. Зберегти” до 65-річчя Дня Перемоги. Триденний маршрут закінчився 9 травня зустріччю з ветеранами Великої Вітчизняної війни у с.Новопетрівці.

Кожна еколого-краєзнавча експедиція, організована турклубом “Скіф”, передбачає не лише відпочинок на природі, а й спортивні тренування учасників маршруту: відпрацювання техніки водного туризму, майстер-класи з проходження водних порогів від досвідчених інструкторів, і, як наслідок, підготовка майбутніх інструкторів “у польових умовах”. Поки що у турклубу “Скіф” у складі лише один дипломований інструктор з водного туризму – Олександр Паламарчук (ВІТІ).

Окрім спортивного, експедиція має і екологічно-патріотичний характер: за час маршруту виконувались дослідження рівня води річок, швидкості течії, забрудненості, змін гідроландшафту, відвідувались історичні місця, проводились акції пам’яті. Керівник турклубу “Скіф” І.П.Кучерявий відмічає значущість патріотичного виховання молоді, зазначає, що слід залучати студентів до екологічних акцій і занять технічними видами спорту. Турклуб “Скіф” готовий до співпраці з усіма товариствами, які провадять свою роботу під гаслами патріотичного виховання молоді.

А вже традиційна весняна експедиція має намір до розширення, а то й виокремлення певних маршрутів, зокрема, вже розроблені маршрути по річках Сіверський Донець, Дністер, Збруч, Черемош, Дніпро.

Після участі у водному сплаві по р. Південний Буг двоє студентів із В’єтнаму висловили бажання зробити окремий туристичний похід для іноземних студентів.

Кілька років тому турклуб “Скіф” здійснив свій перший похід майже на одному ентузіазмі, але з ідеєю і вірою у свої ідеали. Щороку до них приєднуються нові студенти, доводячи, що спорт і патріотизм – це модно, це потрібно. Керівник турклубу “Скіф” І.П.Кучерявий з ідеї, майже з мрії створив у КПІ нову справжню традицію – весняну еколого-краєзнавчу експедицію.

Валерія Добривечір

Дата події