Якщо ти чогось не знайшов в Інтернеті – ти просто погано шукав. Ця фраза повною мірою висвітлює можливості «всесвітньої павутини» та її роль у житті сучасної людини. Мережа Інтернет є величезною інформаційною базою, засобом спілкування, помічником у роботі та партнером у розвагах. За її допомогою можна навчатись, заводити нові знайомства, розкривати себе в різних галузях творчості та навіть одружуватися.

Закономірно, що засоби Інтернет відіграють на сьогоднішній день важливу роль у діяльності освітніх закладів. Це не лише можливість прорекламувати себе перед абітурієнтами. Завдяки мережі студенти можуть дізнатись, наприклад, про розклад занять та новинки методичної літератури, а їхні батьки – скласти враження про поточні результати навчання своїх дітей. Навіть для складання всесвітнього рейтингу вищих навчальних закладів у першу чергу аналізують їхні сайти.

Отже, сайт – це своєрідне обличчя в Інтернеті. Вдалий дизайн та хороша робота сайту утримає на ньому людину. Чим довше вона перебуватиме на його сторінках, тим більша ймовірність, що вона знайде щось цікаве для себе особисто. І навпаки, невдалий сайт здатен відлякнути від себе (а, відповідно, й від організації) будь-якого користувача. Якщо на додачу згадати, що своїми хорошими враженнями людина у середньому ділиться із трьома знайомими, а поганими – із десятьма, виявляються цілком доцільними підвищені вимоги до якості інформації на ресурсі та способу її подання.

Власне сайт зварювального факультету формально існує протягом досить тривалого часу – кілька років. Однак особливої уваги до його «зовнішності» (дизайну) не приділялось. Інформацію за вимогами університету розміщено – чого ще можна бажати? Тим більше, що дипломованих фахівців із дизайну веб-сторінок на факультеті немає. Результатом такого, деякою мірою недбалого ставлення до сайту стало те, що навіть за запитом «зварювальний факультет» сайт відображався далеко не першою позицією у списку. Не дивно, що й відвідувачів на такому ресурсі майже не було – хіба що випадково хтось натисне посилання з сайту КПІ. Звичайно, таке становище можна було вважати катастрофічним, адже якщо тебе «немає» у всесвітній мережі, ти ніби й не існуєш для світу. Звернення по допомогу до дипломованих фахівців обіцяло вилитись у значні фінансові витрати: факультетові потрібен був якісний і красивий сайт, а не такий, який роблять автори оголошень «Сайт за 1 добу за 50 доларів».

Тому керівництво факультету зважилось на сміливий і дещо відчайдушний крок. Розробку структури та дизайну нового сайту зварювального факультету було доручено креативній команді адміністраторів на чолі із молодим кандидатом наук Андрієм Пірумовим. Слід зазначити, що члени команди – асистенти кафедри електрозварювальних установок Павло Сидоренко та Микола Шевченко не мають спеціалізованої освіти в галузі розробки Інтернет-ресурсів, а така діяльність більш схожа для них на хобі. Робота команди тривала не один тиждень. Спочатку продумали та узгодили із керівництвом структуру. При цьому намагались врахувати, яку інформацію буде цікаво та корисно побачити всім можливим категоріям користувачів – від абітурієнта із провінційного містечка до можливого партнера в науковій роботі. Потім розробили дизайн, не оминаючи увагою найменших дрібниць: шрифтів, малюнків на кнопках, не кажучи вже про головну сторінку. Далі настав тривалий і важкий період наповнення сайту інформацією, в якому вже не обійшлося без допомоги інших співробітників факультету. Слід відзначити, що вони свідомо поставились до оформлення сайту та активно допомагали у віднаходженні потрібної інформації. Не забуваймо й про те, що наповнення сайту відбувалося відразу трьома мовами – українською, російською та англійською, також не без допомоги колег по роботі. Особливо слід відзначити внесок інженера Сергія Мінакова, який захоплюється фотографією. Він запропонував свої послуги в оформленні сторінок кафедр, а також зробив якісні портрети працівників факультету.

Загалом на сьогоднішній день сайт зовсім не схожий на свого попередника. Він вдало скомпонований, зручний у користуванні. На ньому можна знайти як загальну інформацію про факультет і кафедри, так і поточні новини та оголошення, фотогалерею робіт співробітників та студентів, бібліотеку методичної літератури. Постійно оновлюється розклад занять (для стаціонарних груп та слухачів курсів за програмою «Міжнародний інженер-зварювальник»), інформація про успішність студентів. На сайті сформовано портал для спілкування «Зварювальники», подібний за своєю структурою до всім відомих «Одноклассников», працює форум, на якому студенти можуть при виконанні самостійної роботи поставити запитання викладачам. Є домовленості про обмін банерами із сайтами провідних організацій в Україні в галузі зварювання, працюють канали обміну новинами із університетами Європи та Америки. Тобто, загалом команда адміністраторів виступила в ролі своєрідного пластичного хірурга, видаливши все невдале та додавши нове, досконале. Хлопці мають ще багато ідей для покращення сайту, які вони поступово впроваджують у життя.

Результати роботи команди не оминула увагою й адміністрація університету. Згідно з наказом ректора було проведено конкурс сайтів факультетів Національного технічного університету України «КПІ». За рішенням журі конкурсу сайтові зварювального факультету присвоєно перше місце, а авторів проекту нагороджено цінними подарунками.

Завітайте до нас за адресою http://weld.kpi.ua.

Є.П.Чвертко, заступник декана ЗФ з питань міжнародної співпраці