На кафедрі фізико-хімічних основ технології металів НТУУ "КПІ" стало доброю традицією проводити навчальну практику студентів другого курсу на металургійних комбінатах України в Маріуполі, Кривому Розі, Запоріжжі. Не став винятком і 2011 рік. Завдяки ентузіазму і плідній співпраці завідувача кафедри професора Дмитра Федоровича Чернеги та генерального директора ММК ім. Ілліча Володимира Семеновича Бойка, студенти груп ФС-91 та ФС-92 спеціальності "Спеціальна металургія" змогли повністю ознайомитися з металургійними технологіями, переконатися в тому, якою нелегкою і водночас прекрасною і романтичною є професія металурга.

Наш шлях на практику розпочався о сьомій годині ранку 3 липня 2011 року біля гуртожитку №10, де ми, сівши в наданий комбінатом автобус, поїхали до берегів Азовського моря, в гостинний Маріуполь, де на нас чекали домни, мартени та конвертори. Подолавши відстань близько 1000 кілометрів, проїхавши полями, що потерпали від дощів, ми дісталися пункту призначення. Ось і розпочалася наша практика.

Потрапити на територію комбінату неможливо, якщо ти не пройшов інструктаж з техніки безпеки і не розписався про те, що ознайомлений з правилами поведінки при відвідуванні виробничих приміщень. Таку процедуру пройшли і ми. Кожен засвідчив своїм підписом суворе дотримання правил техніки безпеки. Після цього ми завітали до музею комбінату ім. Ілліча, де нам розповіли про славні віхи історії підприємства, видатних металургів, показали історичні експонати, пов'язані з комбінатом. Що ж, тепер можна розпочинати знайомство з виробництвом.

За час, відведений для проходження практики, вдалося ознайомитися з повним металургійним циклом, розпочинаючи з аглофабрики і закінчуючи прокатними цехами. Побачивши на власні очі, як нелегко народжується метал, кожен студент отримав масу емоцій, вражень, кожен відчув, що означає бути металургом. Студенти не приховували свого захоплення від побачених металургійних процесів і агрегатів. Останній день практики ознаменувався зустріччю з генеральним директором комбінату В.С.Бойком. Зустріч виявилася для нас такою несподіваною, що ніхто не міг і слова вимовити. Володимир Семенович взяв ініціативу у свої руки, запитав про враження від Маріуполя і комбінату. Студенти у свою чергу подякували за підтримку в організації практики, зробили фото на пам'ять.

Крім того, що ми вивчали металургійний цикл, паралельно відбувалося знайомство з Маріуполем. Студенти відвідали одну із візитних карток міста – Екстрим-парк, де їх вразили і атракціони, і ціни на них порівняно з цінами в Києві. Вдалося поплавати в Азовському морі, відвідати футбольний матч команди "Іллічівець", порт, музей міста.

Ми переконані в тому, що побачене допоможе студентам легше сприймати інформацію, яку вони будуть вивчати на лекціях та лабораторних заняттях. І на завершення хочеться висловити щиру подяку Дмитру Федоровичу і Володимиру Семеновичу за можливість на власні очі побачити металургійне виробництво, всім працівникам комбінату, які проводили екскурсії, займалися питаннями нашого проживання і відвідування цехів, за турботу і людяність, нашим водіям Федору Миколайовичу та Сергію Миколайовичу – за благополучне перевезення нас за маршрутом Київ – Маріуполь – Київ. Усім велике спасибі. Нехай ця добра традиція залишиться такою ще на багато років. Бо ми хочемо, щоб наші колеги теж побачили "як гартується сталь"!

С.В.Жук, А.С.Кириченко, асистенти кафедри ФХОТМ

Дата події