Із цим ставним моложавим чоловіком я познайомилася років з 10 тому, коли йому – професійному військовому, начальнику кафедри – запропонували очолити спорткомплекс КПІ. Економічна ситуація та господарська діяльність на той час переживали не кращі часи. Нового керівника зустріли сумні, не ремонтовані з дня пуску комплексу приміщення, занедбане інженерне господарство, купа питань, що потребували негайного вирішення. Тоді новопризначеному директорові у пригоді стали уміння працювати з людьми, відповідальне ставлення до дорученої справи, здатність чітко планувати роботу і контролювати результат. І зміни не змусили себе довго чекати. Набули оновленого вигляду роздягальні й душові басейну. До голубого плеса (на той час – одного з кращих у місті) потяглися відвідувачі, діяльність комплексу потроху почала налагоджуватися. Згодом був і ремонт покрівлі, і заміна крісел, ремонтні роботи в усіх залах, роздягальнях і душових, але ті перші покращення найбільш пам'ятні.

Матлавс Андріс ФеліксовичЗ Андрісом Феліксовичем Матлавсом, а саме про нього мова, розмовляємо в його кабінеті на другому поверсі 24-го корпусу. Тут мало що змінилося. Хіба що розрослися кімнатні рослини. Рослинністю в корпусі любовно ("для душі") опікуються тамтешні співробітниці. Деякі куточки тут – справжні тропічні оази.

На сьогодні в спортивному центрі НТУУ "КПІ" функціонують 2 басейни, 8 спортзалів (боротьби та боксу, гімнастики, лікувальної фізкультури тощо), тир та ін. Комплекс повністю забезпечує планові заняття студентів, підготовку збірних команд університету з усіх видів спорту, внутрішньоуніверситетські змагання та приймає різноманітні турніри усіх рівнів. Приміром, у лютому-березні там мають відбутися: відкритий чемпіонат України з водного поло, чемпіонат України з кікбоксингу серед студентів, чемпіонат України з кудо серед дорослих і молоді, міжнародний турнір з карате та ін.

Минулого року дохідну і видаткову частини бюджету у спортцентрі повністю виконали. На цей рік сума витрат збільшилася, а бажаючих оздоровитися на комерційній основі поменшало. Тож фінансові сподівання керівництво переважно покладає не на дохід з басейну, як було раніше, а на надання платних послуг влітку на новому футбольному полі зі штучним покриттям, для якого обладнано роздягальні та душові.

Кампус КПІ. Великий басейн

Багато запитань і нарікань викликала вимога КРУ щодо оплати співробітниками КПІ занять у басейні та спортзалах. Профком як зміг пом'якшив ситуацію. На сьогодні будь-який співробітник університету за медичними показаннями раз на тиждень може відвідувати басейн безкоштовно, викладачі – з 50-відсотковою знижкою, інший персонал – за 25% вартості. Інші відвідування – на загальних засадах. Утримання басейну – найбільша стаття витрат спортцентру. Нещодавно фахівці провели обстеження чаші басейну й виявили, що деякі об'єкти перебувають у зношеному стані, тож після закінчення сезону передбачається капітальний ремонт цієї улюбленої політехніками оздоровниці. Також заплановано ремонт коридорів 4-го поверху, частковий ремонт вентиляційної системи із заміною обладнання, оновлення спортивного інвентаря тощо – можна довго перераховувати великі і малі справи, з яких складаються будні служб, що забезпечують життєдіяльність корпусу.

24

Андріс Феліксович з гордістю і вдячністю називає своїх колег і помічників у роботі: головного інженера університету П.В.Ковальова, який завжди відгукується на звернення й допомагає фахівцями, матеріалами та обладнанням;  керівника інженерних служб спорткомплексу О.М.Любина, який оперативно та грамотно вживає заходів щодо усунення поточних неполадок; коменданта корпусу Поліну Іванівну Прилипко ("не співробітник, а знахідка, – каже про неї, – днює й ночує на роботі"). Завдяки їм та багатьом іншим у штатному режимі функціонують комунікації, злагоджено працює колектив, а спорткомплекс щодня приймає сотні бажаючих вдосконалити свою майстерність, підтримати фізичну форму  чи покращити самопочуття.

На запитання, як йому вдається зберігати гарну фізичну форму та бадьорість духу, А.Ф.Матлавс філософськи відповів: не втратив цікавості до життя, ще не все зробив, тож рано на відпочинок. На завершення розмови він через газету запросив студентів активніше відвідувати спортцентр у вечірні години, для них передбачені заняття за пільговим тарифом, а співробітників та членів їх сімей запросив до занять у різноманітних секціях – формувати свій дух і тіло.

Підготувала Н.Вдовенко

1. А.Ф.Матлавс

2. Центр фізичного виховання та спорту НТУУ "КПІ"