31 травня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідав відомий китайський бізнесмен і меценат, голова правління корпорації «ТIENS» (Tiens Group Co. Ltd) і фундатор університету «Тяньюань» Лі Цзіньюань. Його супроводжували топ-менеджери корпорації – член її правління Лі Цзунмінь, генеральний директор компанії «TIENS Україна» Сі Жуй, керівник департаменту розвитку продажів «TIENS Україна» Сергій Тептюк.

Після огляду університету й ознайомлення з експозиціями Державного політехнічного музею та його Відділу авіації і космонавтики ім. Ігоря Сікорського гості зустрілися з керівництвом університету.

Участь у зустрічі з українського боку взяли ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з міжнародного співробітництва член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, заступник проректора Ксенія Юдкова, начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності Департаменту зовнішньоекономічного співробітництва університету Андрій Шишолін та інші.

На початку бесіди Лі Цзіньюань представив корпорацію «ТIENS» і розповів про напрями її діяльності. Засновано її 1995 року в місті Тянцзінь – одному з чотирьох міст центрального підпорядкування Китайської Народної Республіки. У 1998 році компанія вийшла на міжнародні ринки, а нині її продукцію можна купити в 190 країнах світу, причому в 110 з них вона має філії. Виробляє і продає біологічно-активні добавки, створені на основні рецептів традиційної китайської медицини, товари для здоров’я та інше. Вся продукція виробляється на власних високотехнологічних підприємствах. Утім, окрім виробництва, просування й продажу своїх товарів, очільники корпорації опікуються і питаннями благодійництва. «Ми усвідомлюємо, що наша компанія є частиною суспільства, тому інвестуємо кошти в благодійні проекти і вже вклали в них більше 70 млн. доларів», – сказав Лі Цзіньюань. А ще він розповів, що виступив засновником приватного університету «Тяньюань», інвестувавши в справу розвитку освіти понад 230 млн. доларів. Університет міститься в розташованому між Пекіном і Тяньцзинем економічному районі Вьюджин. Інтенсивна забудова університетських споруд і кампусу розпочалася 2014 року, а вже 2017 року університет відкрив двері першим студентам. Нині в ньому навчаються понад 6000 осіб. Загальна ж кількість студентів, які зможуть в ньому одночасно здобувати якісну освіту, перевищуватиме 42 000 осіб. Університет складається з 7 інститутів, в яких здійснюється підготовка майбутніх фахівців за 50 напрямами в галузях дизайну та мистецтва, біоінженерії та харчової промисловості, управління бізнесом, економіки та менеджменту, технологій та обчислювальної техніки, іноземних мов, медицини.

Презентацію КПІ ім. Ігоря Сікорського та його можливостей зробив для гостей Михайло Згуровський.

Після обговорення напрямів підготовки, які могли б бути цікавими з точки зору налагодження партнерських відносин як для університету «Тяньюань», так і для КПІ ім. Ігоря Сікорського, Лі Цзіньюань і Михайло Згуровський підписали меморандум про співробітництво та взаєморозуміння між корпорацією «ТIENS», університетом «Тяньюань» та Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Документ передбачає, що учасники співпрацюватимуть в освітній та науковій діяльності й визначає основні форми такої співпраці. Як зазначали учасники церемонії підписання, меморандум має рамковий характер – це лише перший крок на шляху налагодження довготривалих стосунків. Отож у процесі подальшої роботи конкретні напрями й умови співпраці уточнюватимуться й регулюватимуться окремими угодами.

Дата події