14 травня на засіданні Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася урочиста церемонія вручення диплому «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», мантії та пам’ятного знаку заслуженому професору матеріалознавства, засновнику та директору Інституту нанотехнологій університету Е.Дж.Дрекселя (США), доктору технічних наук Юрію Георгійовичу Гогоці.

Церемонію відкрив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. Він розповів про життєвий шлях, визначні наукові досягнення й вагомий особистий внесок Юрія Гогоці у розбудову освітньо-наукового співробітництва КПІ ім. Ігоря Сікорського з Інститутом наноматеріалів університету Ентоні Джозефа Дрекселя (США).

Після цього Юрію Гогоці було вручено відповідні відзнаки.

Юрій Георгійович Гогоці – киянин. Він народився 1961 року в родині відомого українського вченого професора Георгія Гогоці. До Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» він має безпосередній стосунок не лише як науковець, але й як його випускник – у 1984 році Юрій Гогоці закінчив інженерно-фізичний факультет КПІ по кафедрі високотемпературних матеріалів та порошкової металургії, а за два роки саме тут він став кандидатом хімічних наук (роботу виконував на кафедрі фізичної хімії хіміко-технологічного факультету під науковим керівництвом професора Володимира Лавренка). До речі, члени родини Юрія Гогоці – його батько, брат і сестра, які були присутніми на церемонії, також у різні часи закінчували КПІ.

Утім, працював і навчався Юрій Гогоці не лише в КПІ. В його трудовій біографії є також сторінки, пов’язані з Інститутом проблем матеріалознавства імені І. М. Францевича НАН України, де він у 1995 році здобув науковий ступінь доктора технічних наук. Помітними віхами на його дослідницькому шляху були також стажування і робота в університеті м. Карлсруе (Німеччина), Токійському технічному університеті (Японія), університеті м.Осло (Норвегія), Тюбінгенському університеті (Німеччина) та Іллінойському університеі в Чикаго (США). З 2003 року він – професор матеріалознавства, заслужений професор університету Дрекселя, у якому заснував Інститут нанотехнологій.

Професор Юрій Гогоці з колегами синтезував і дослідив цілу родину принципово нових двовимірних наноматеріалів – максенів (MXenes – двовимірні карбіди та нітриди перехідних металів – нові матеріали з новими властивостями, про котрі було невідомо раніше і які можуть стати основою для зберігання електричної енергії та виготовлення нових електронних пристроїв). Він розробив загальний підхід до синтезу пористих і низькорозмірних матеріалів з використанням селективного вилучення елементів/компонентів, які можуть бути використані для створення нанопористого вуглецю, вуглецевих нанотрубок, графену, 2D карбідів та іншого. Крім того, профессор Гогоці відкрив та описав нові форми вуглецю – конічні та полігонні кристали. Юрій Гогоці також відкрив нову метастабільну фазу кремнію. Вперше показав присутність і аномально повільне просування води у вуглецевих нанотрубках методом електронної мікроскопії та багато іншого.

Після нагородження професор Гогоці виступив перед присутніми з короткою номінаційною лекцією, присвяченою минулому та перспективам розвитку КПІ ім. Ігоря Сікорського як провідного закладу вищої технічної освіти України.

На фото: Почесний доктор КПІ імені Ігоря Сікорського Юрій Гогоці виступає перед київськими політехніками

Дата події