25 квітня, у переддень 32-ї річниці Чорнобильської катастрофи, в Українсько-Японському центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося відкриття фотовиставки японського фотожурналіста Кадзуми Обари "Опромінення".

Фотографії проекту, відзняті на старі фотоплівки "Свема", що  були знайдені у місті Прип'ять наприкінці 90-х років, були нагороджені найвищою відзнакою всесвітньо відомого фотоконкурсу WORLD PRESS PHOTO 2016 у категорії "Люди".

Головною героїнею проекту є українська художниця Марія Гельман (Діордійчук). Вона народилася невдовзі після жахливої трагедії на Чорнобильській АЕС та постраждала від неї ще в лоні матері. Вражений історією Марії, Кадзума Обара переніс жахливі привиди минулого у мистецький простір. Проект тонко передає те, яким чином радіація спричиняє незворотні зміни у живому та неживому – у всьому, що трапляється на її шляху.

Відразу після відкриття виставки відбулася незабутня зустріч з талановитою та неординарною Марією Гельман та показ документального фільму про неї "Марія та Фукушіма", знятого однією з найвідоміших японських телекомпаній "Kansai TV".

Для зйомок у фільмі Марія двічі відвідувала постраждалі від трагедії у 2011 році ра­йони та спілкувалася з місцевими жителями. Почуті тоді історії і стали основою стрічки. Гості показу змогли відчути атмосферу відродження, що панує тепер у Японії, та переконатись у тому, що катастрофи, які приносять з собою руйнування та смуток, не в змозі подолати духовне єднання та прагнення до кращого життя.

Інф. УЯЦ

Дата події