19 квітня видатний французький імунолог і цитолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини за 2011 рік Жуль Оффман (Jules Hoffmann) виступив у КПІ ім. Ігоря Сікорського з лекцією на тему «Вроджений імунітет: від комах до людства».

Свою премію Жуль Оффман отримав за дослідження активації вродженого імунітету, результати яких відкривають можливості подолання найважчих хвороб. Нині він є членом Французької академії, Німецької академії природодослідників «Леопольдина», Французької академії наук, Європейської академії, Національної академії наук США, Американської академії мистецтв і наук.

Його візит до України відбувся у рамках проекту «Лекції майбутнього», а виступ у Київській політехніці організувала Мала академія наук України. Тож у залі Вченої ради університету було багато не лише студентів і науковців (причому не лише з КПІ, але й з інших київських вишів та науково-дослідних інститутів), а й школярів-старшокласників. Представив гостя аудиторії ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський.

Лекцію Жуля Оффмана було присвячено складним питанням взаємодії вродженого і набутого (адаптивного) імунітетів, механізмам активації першого і вироблення другого, а також історії їхніх досліджень. Розуміння закономірностей роботи двох типів імунітету дає змогу відшукати нові, ефективні способи лікування найстрашніших хвороб людства, у тому числі й раку, тож є надзвичайно важливими. Вивчення цих процесів проводяться на мушках-дрозофілах, які вже багато прислужилися і ще прислужаться науці як експериментальні організми.

Насамкінець Жуль Оффман поспілкувався зі слухачами, які висловлювали йому свою вдячність і ставили запитання. До речі, серед запитань були не тільки спеціальні й дотичні до теми лекції, але й такі, що стосувалися його світогляду. Скажімо, одна з учасниць зустрічі запитала вченого про його ставлення до питань віри, на що він відповів, що попри глибоку релігійність його родини, себе він вважає агностиком…

[19.04.2018 | 11:00] Лекція лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини Жюля Оффмана

19 квітня у Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського видатний французький імунолог і цитолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини Жюль Оффман (Jules Hoffmann) прочитає лекцію на тему «Вроджений імунітет: від комах до людства».

Свою премію Жюль Оффман отримав за дослідження активації вродженого імунітету, які дозволять успішно боротися з раковими клітинами та іншими хворобами. Нині він є членом Французької академії, Німецької академії природодослідників «Леопольдина», Французької академії наук, Європейської академії, Національної академії наук США, Американської академії мистецтв і наук.

Відвідати лекцію запрошуються студенти та співробітники КПІ ім.. Ігоря Сікорського, а також усі охочі.

Початок об 11-00.

Вхід вільний.
Жюль Оффман (Jules Hoffmann)

Дата події