Кафедрі спортивного вдосконалення КПІ ім. Ігоря Сікорського восени 2016 року виповнилося 20 років. Викладачі кафедри на своєму засіданні за підсумками 2016 р. вирішили відзначити ювілей успішними результатами наступного, 2017 року, особливо виступом збірних команд в Універсіаді міста Києва. І ось підбито підсумки 2017-го.

Кафедра отримала від Київського міського управління з фізичного виховання підсумковий протокол результатів ХІІІ літньої Універсіади м. Києва, в якій протягом 2016/2017 н.р. взяли участь 25 вищих навчальних закладів м. Києва з 14 видів спорту. Студенти нашого університету у складі збірних команд брали участь у змаганнях майже з усіх видів спорту. Восени було проведено нагородження переможців.

У категорії неспортивних ВНЗ наш університет посів перше місце та став другим у загальному заліку! Раді вітати з цією подією педагогічний колектив кафедри спортивного вдосконалення та збірні команди переможців і призерів Універсіади! У загальному заліку попереду політехніків тільки "професіонали" спорту – студенти Національного університету фізичного виховання і спорту України (НУФВСУ), які набрали 6426 балів, КПІ ім. Ігоря Сікорського – 4942 бали, третім став КНУ ім. Тараса Шевченка з 2651 балом.

Найбільш вагомий внесок у скарбничку перемоги зробила збірна команда волейболістів (чоловіча та жіноча команди посіли перші місця), вони заробили 1008 балів! Баскетболісти університету (чоловіки та жінки 3х3) додали 696 балів. Збірна команда з плавання – 525 балів. Футболісти посіли друге місце і заробили 414 балів. Дзюдоїсти здобули 324 бали, студенти-збірники зі спортивної аеробіки додали в загальну суму свої 246 очок, 331 бал принесли бокс, греко-римська боротьба, боротьба вільна, важка атлетика, дзюдо, гирьовий спорт. Додали свої бали і представники кафедри фізичного виховання – гравці настільного тенісу.

Навчально-спортивний відділ Київського міського комітету фізичного виховання і спорту привітав усіх учасників змагань: "Дякуємо всім причетним до створення умов для проведення змагань Універсіади Києва, викладачам та тренерам, що готували команди до змагань, вкладали в них свої знання, сили та душу! Завідувачам кафедр та відповідальним за спортивну і спортивно-масову роботу у ВНЗ, які координували нашу спільну діяльність, за вашу допомогу, небайдужість, ентузіазм, що дозволило нам у цьому навчальному році, попри складнощі і відносно невеликий проміжок часу, провести змагання Універсіади на, сподіваюсь, задовільному рівні.

Окрема подяка керівникам ВНЗ, які знайшли можливість надати спортивні споруди для проведення змагань Універсіади – без цього вона була б неможливою".

Але спортивний рік політехніків не обмежився лише перемогою в Універсіаді Києва. Багато сил доклав старший викладач відділення волейболу Д.В.Томашевський до підготовки команд і подолання організаційних і матеріальних труднощів. Окрім студентських змагань, наші спортсмени щороку беруть участь і в чемпіонаті столичної ліги міста Києва, в якому заявлені від КПІ ім. Ігоря Сікорського відразу три команди з класичного волейболу (дві чоловічих і жіноча) і команди з пляжного волейболу. Команда дівчат, що виступала в другому дивізіоні Столичної ліги, зайняла перше місце і в новому сезоні грає вже в першій лізі!

Окрім ігор Універсіади, баскетболісти досягли успіху в змаганнях на Кубок Студентської профспілкової асоціації м.Києва, перемігши у фінальній грі, яка пройшла 18 грудня в Спортивному центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського, команду НУФВСУ з рахунком 103-78!

Віднині перехідний Кубок залишається в нашому університеті назавжди, оскільки збірна змогла завоювати його три сезони поспіль. Усього команда брала участь у 18 Кубкових сезонах, 10 з яких були переможними. Ще один успіх наших баскетболістів у 2017 році – перемога в групі "Центр" Київського етапу Студентської баскетбольної ліги України.

  Також варто відзначити наших тріатлоністів. Разом зі своїм тренером Л.В.Муравським вони активно беруть участь у різних змаганнях, у тому числі і в Чемпіонаті України. У 2017 р. студенти завоювали призові місця і в особистому, і в командному заліку. Жіноча збірна університету посіла І місце, а в особистому заліку І місце виборола Оксана Лісова (ФБМІ), Яна Лісак (ПБФ) – ІІІ місце. У командному заліку серед чоловічих команд наші студенти посіли ІІІ місце.

Не менш успішні і спортсмени відділення боротьби, вихованці викладачів П.М.Агеєва і Д.П.Запольського. Вони стали призерами і переможцями Універсіади і Чемпіонату України. Це Ігор Зайвєлєв (ІПСА) – І місце, Дмитро Шуліков (ФІОТ) – ІІ місце, Владислав Ляськович – І-ІІ місця, Руслан Гуменюк – ІІІ місце, Тимофій Бондар (ІЕЕ) – ІІІ місце. Студент Владислав Ляськович отримав звання майстра спорту України (боротьба кунгфу).

Дуже популярним серед студентів стало відділення стрільби з лука, яким керує заслужений тренер України О.В.Дьякова. Студенти разом зі своїм викладачем намагаються взяти участь в усіх міських та українських змаганнях зі стрільби з лука, набираючись досвіду, виконуючи нормативи спортивних розрядів і отримуючи винагороди за призові місця.

Завдяки ентузіазму та самовідданій праці заслуженого тренера України зі спортивної аеробіки та фітнесу старшого викладача Т.В.Пасічної вже багато років поспіль студенти університету задають тон та утримують переможні позиції не лише в чемпіонатах України, але й на міжнародній арені.

За підсумками 2017 р. кращим спортсменом нашого університету був визнаний Віктор Івахненко, студент ФБМІ, який завоював у цей період звання чемпіона України, двічі ставав чемпіоном світу та двічі був першим на чемпіонатах Європи з гирьового спорту.

Про виступи спортсменів КПІ ім. Ігоря Сікорського можна дізнатися на сайті кафедри спортивного вдосконалення http://sport.fbmi.kpi.ua у розділі новин.

Т.М.Солохіна, майстер спорту міжнародного класу