21 лютого у Виставковій залі Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського в Науково-технічній бібліотеці університету відбулося відкриття виставки медіа-мистецтва сучасної японської художниці Маюко Канадзава.

Участь у церемонії відкриття виставки взяв Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі, проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Петро Киричок, студенти університету та любителі японського мистецтва.

Медіа-мистецтво, або медіа-арт – це вид сучасного мистецтва, в якому активно використовуються новітні цифрові технології. До нього відносять відео-арт, комп’ютерну графіку, анімацію, віртуальну реальність, інтерактивні інсталяції тощо. Саме стрімкий розвиток технологій та їхніх можливостей привели до часткової міграції сучасних художників на «нові території мистецтва» з їх новими способами художнього вираження.

Завдяки виставці робіт Маюко Канадзава кияни вперше отримали змогу ознайомитися з сучасним японським медіа-артом, визнаним майстром якого вона є. Власне, не лише кияни, але й усі європейці, бо з Києва розпочинається її турне по нашому континенту.

У своїх творах молода японська художниця майстерно поєднує традиційні образотворчі техніки з можливостями сучасного інструментарію цифрових медіа. Роботи її надзвичайно позитивні. Досвід ілюстратора дитячих книжок дозволяє їй привнести у не надто веселий дорослий світ трохи радості та барв. Намальовані її рукою кольорові зображення наділені чарівними властивостями дивним чином «оживати» і впускати глядачів у свій художній простір. За словами самої Маюко, засобами мистецтва вона намагається допомогти людині «розчинитись» у природі, тим самим давши їй відчуття спокою та безпеки. Вона заглиблюється в магічні картини навколишнього життя і ненав’язливо запрошує відвідувачів виставки згадати про свою з ними єдність. Фахівці вважають, що гармонійно поєднуючи у собі потенціал новітніх технологій та повагу до світу в усіх його проявах, інтерактивні роботи художниці до певної міри виражають сутність сучасної Японії.

На жаль, виставка працюватиме лише два дні – 21 і 22 лютого. Наступним містом, жителі якого отримають змогу помилуватися творами Маюко Канадзава, стане Стокгольм.

На фото: Маюко Канадзава демонструє свої твори відвідувачам виставки

Дата події