6 лютого КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала делегація Вентспільського університету прикладних наук (Латвійська республіка).

До складу делегації, яку очолював ректор Вентспільського університету прикладних наук Карліс Креслінс, входили директор Радіоастрономічного центру цього університету Валдіс Авотиньш, проректор з науки Індра Дедзе та дослідник Владіславс Безруковс. Делегацію супроводжував представник Державного космічного агентства України Віктор Носов.

На початку візиту гості ознайомилися з експозиціями Державного політехнічного музею України при КПІ ім. Ігоря Сікорського та його Відділу авіації і космонавтики. Після цього з ними зустрілися представники керівництва університету. Учасники зустрічі обговорили можливості співпраці між обома університетами, її мету і найперспективніші напрями.

Участь в обговоренні взяли проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського з наукової роботи академік НАН Михайло Ільченко, проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, декан радіотехнічного факультету Руслан Антипенко, заступник декана факультету лінгвістики Наталя Глінка та інші.

«У міжнародній сфері наш університет дотримується політики інтеграції з технічними університетами країн СНД, європейських країн та університетами інших регіонів світу. Однією з принципових цілей нашої зовнішньої діяльності ми вважаємо створення спільних інноваційних середовищ. Ми дуже зацікавлені у співпраці з колегами з країн Балтії, зокрема з Латвії, якій щиро вдячні за підтримку України на міжнародній арені, – сказав на початку зустрічі Сергій Сидоренко. – Ми шукаємо нових точок дотику, щоб спільно створювати консорціуми для участі в європейських програмах як в освітній, так і в науковій сферах».

Карліс Креслінс розповів про Вентспільський університет прикладних наук, який він очолює, та його можливості. Його розповідь доповнив Валдіс Авотиньш, котрий поінформував учасників зустрічі про діяльність Радіоастрономічного центру університету, його обладнання, можливості та міжнародні проекти, в яких беруть участь його співробітники.

Про наукові школи КПІ ім. Ігоря Сікорського, основні напрями, в яких вони працюють, їхні досягнення та перспективні проекти розповів гостям Михайло Ільченко. Особливо докладно він зупинився на космічній програмі університету та університетських наносупутниках – тих, які нині перебувають на навколоземній орбіті, та тих, над створенням яких продовжують працювати київські політехніки.

Результатом обміну інформацією щодо обох університетів та обговорення питань налагодження співробітництва стало підписання Меморандуму взаєморозуміння. Від КПІ ім. Ігоря Сікорського його підписав Сергій Сидоренко, від Вентспільського університету прикладних наук – Карліс Креслінс. Як зауважив Сергій Сидоренко, – це рамковий документ, який визначає загальні питання налагодження співпраці. Терміни та умови окремих програм за конкретними напрямами уточнюватимуться в окремих угодах.

Отже Меморандум передбачає, передусім, розгортання академічного співробітництва (обмін співробітниками університету: студентами та викладачами; участь у спільних семінарах, навчальних зборах та літніх школах; обмін навчально-дослідницькими матеріалами; надання можливостей університетським дослідникам і викладачам стати викладачами-відвідувачами або дослідниками-відвідувачами; співпраця у розробці та впровадженні KA107 - Мобільність студентів та викладачів за Програмою та країнами-партнерами тощо). Крім того, планується проводити спільні наукові дослідження, започатковувати спільні проекти, програми професійного розвитку та інше.

Дата події