5 лютого в Науково-технічній бібліотеці КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося урочисте відкриття японського Саду каменів.

Цей сад було створено в Українсько-Японському центрі університету, який працює на базі НТБ, за пропозицією Посольства Японії в Україні з нагоди завершення Року Японії в Україні. Його творцем виступила славнозвісна японська компанія ландшафтного дизайну Kosugi Zohen Co. Ltd., історія якої налічує понад 300 років.

У церемонії відкриття взяли участь ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» академік НАН України Михайло Згуровський, Надзвичайний та Повноважний посол Японії в Україні Шігекі Сумі, президент Kosugi Zohen Co. Ltd. Сакі Косугі, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, член Наглядової ради КПІ ім. Ігоря Сікорського, народний депутат України кількох скликань, Президент Малої академії наук України, член-кореспондент НАН України Станіслав Довгий та інші.

Виступаючи перед учасниками церемонії, Михайло Згуровський сказав: «Пишаємося, що КПІ є осередком, де працює Українсько-Японський центр. Цей центр є місцем спілкування представників культури, освіти і науки наших країн, місцем проведення різноманітних культурно-освітніх заходів, перелік яких все розширюється. Сад каменів буде ще одним символом миру і дружби між нашими країнами і народами».

Посол Шігекі Сумі додав, що японська культура здавна пов’язана з мистецтвом садів, і що цей Сад каменів стане ще одним місцем проведення культурно-мистецьких заходів в університеті.

Президент Kosugi Zohen Co. Ltd. Сакі Косугі висловив вдячність Посольству Японії в Україні за допомогу в створенні Саду, керівництву КПІ ім. Ігоря Сікорського – за його розміщення, а всім присутнім – за увагу до традиційної японської культури.

Японський сад символізує досконалий світ земної природи, він сповнений символів. У саду мають бути пагорби (або скелі) та вода, що втілюють начала ян та інь. Воду, втім, може заміняти дрібний пісочок, борозни на поверхні якого зображують хвилі. Сад – невід’ємна частина японського життя. Навіть у тісняві сучасного міста японець завжди знайде куточок, щоб створити на ньому бодай мікроскопічну модель саду.

Дата події