7 листопада в КПІ ім.Ігоря Сікорського відкрито пам’ятний знак на місці побудови літака «Кудашев-1» – першого літака вітчизняної конструкції, який здійнявся у повітря.

Пам’ятний знак – це гранітна брила з табличкою, на який зображено аероплан у польоті (автори проекту – провідний архітектор КПІ імені Ігоря Сікорського Станіслав Снєжкін та головний інженер підприємства «Лібава» Дмитро Яремчук). Встановлено його на місці дерев’яного ангару, в якому збудував свій аероплан екстраординарний професор Київського політехнічного інституту, інженер і вчений-аграрій князь Олександр Кудашев. Цей апарат став першим вітчизняним літаком, що зміг відірватися від землі. У київське небо 23 травня 1910 року здійняв його сам розробник. До того дня громадяни Російської імперії бачили польоти лише закордонних аеропланів.

«Сьогодні в нас знакова подія. Ми відроджуємо пам’ять видатної людини, яка своєю творчістю змінила світ. Це князь Олександр Сергійович Кудашев, – наголосив на церемонії відкриття пам’ятного знаку ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік Національної академії наук України Михайло Згуровський. – Ми вшановуємо досягнення людської думки, його досягнення, досягнення його інженерної творчості. Вшановуємо досягнення нашого професора, який саме тут зробив свій прорив у майбутнє».

Участь у церемонії відкриття і розрізанні символічної стрічки перед пам’ятним знаком взяли президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, аташе з питань університетського і наукового співробітництва Директор французько-українського центру університетського і наукового співробітництва Сільвен Ріголле та директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук академік НААН України Віктор Вергунов.

Пам’ятний знак між корпусом №4 («Хімічним») університету та Науково-технічною бібліотекою ім. Г. І. Денисенка встановлено саме тепер невипадково, адже 2017 року відзначається 145-річяя від дня народження Олександра Сергійовича Кудашева і 100-річчя від дня його смерті. Тож з цієї нагоди після урочистостей просто неба в Державному політехнічному музеї при КПІ імені Ігоря Сікорського відбувся круглий стіл, присвячений життю і діяльності цього непересічного інженера і науковця.

Випускник Інституту інженерів шляхів сполучення в Санкт-Петербурзі, Олександр Кудашев залишив слід не лише у залізничній справі та будівельному мистецтві (працював на будівництві залізничної лінії від Тифліса до Карса), але й в аграрній науці (провів дослідження грунтів чорноземної смуги Європейської частини Російської імперії, обґрунтував найвигідніше для зернового типу використання фермерського господарства площею 50-100 десятин), викладав у КПІ (на кафедрі будівельного мистецтва й архітектури), обіймав високі посади в Київській губернській управі, згодом знов викладав, але тепер уже в Політехнічній школі в Парижі тощо. Проте сьогодні відомий він, усе ж таки, передусім внеском, який зробив у справу становлення вітчизняного авіабудування. І саме в КПІ він побудував три з чотирьох свої аеропланів. Однак попри те, що ім’я Олександра Кудашева нині знайоме не лише фахівцям з історії авіації, але й багатьом з тих, хто просто цікавиться минулим нашої країни, в біографії його залишається доволі багато, сказати б, «білих плям». Навіть точне місце і обставини його смерті до сьогодні нез’ясовані. Відомо лише, що закінчив він свій земний шлях в часи Першої світової війни у Франції. Забутими були й більшість його наукових праць.

Засідання круглого столу вів Михайло Згуровський, який після стислого вступу передав слово одному з ініціаторів створення пам’ятного знаку, досліднику наукової творчості та життєвого шляху Олександра Кудашева академіку НААН України Віктору Вергунову. Його доповідь називалася «Із славетного роду Кудашевих: аграрні студії князя О.С.Кудашева. Презентація біобібліографічного покажчика про князя О.С.Кудашева», але зміст її вийшов далеко за межі агарних студій непересічного вченого та інженера й розкривав невідомі широкому загалові факти його біографії та змушував по-новому поглянути на його наукову діяльність.

Про коло питань, які також розглянули учасники Круглого столу, свідчить тематика іхніх доповідей: «Авіаційна діяльність князя О. С. Кудашева: уточнені аспекти» (завідувач Відділу історії КПІ Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського Віталій Татарчук), «Наукові знахідки в архівах про долю нащадків князя О. С. Кудашева» (науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Юрій Нетреба), «Родинний маєток Кудашевих у Малій Висці» (доцент кафедри історії України Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, м. Кропивницький, Олександр Чорний), «Відомі імена в історії Малої Виски та розвиток туристичної галузі (на прикладі родини Кудашевих)» (заступник голови Маловисківської міської ради Кіровоградської області Леся Постолюк). Виступив перед учасниками й один із нащадків славетного роду Кудашевих киянин Олег Винниченко, який нині займається вивченням історії своєї сім’ї та її родинних зв’язків.

На фото: президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський та директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук академік НААН України Віктор Вергунов на церемонії відкриття пам'ятного знаку

аероплан «Кудашев-1»

[7.11.2017 | 14:00] Відкриття пам’ятного знаку на місці побудови в 1910 році першого літака вітчизняної конструкції

7 листопада 2017 року о 14:00 відбудеться урочисте відкриття пам’ятного знака на місці побудови аероплана «Кудашев-1» – першого літака вітчизняної конструкції.

Цей апарат 23 травня 1910 року в київське небо здійняв інженер, екстраординарний професор КПІ, піонер літакобудування князь Олександр Сергійович Кудашев.

Місце відкриття пам’ятного знака – майданчик між корпусом №4 (Хімічним корпусом) та Науково-технічною бібліотекою КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Дізнатися більше про цікаві і маловивчені сторінки життя і діяльності князя Олександра Сергійовича Кудашева можна буде під час засідання Круглого столу в залі Адміністративної ради КПІ ім. Ігоря Сікорського, корпус № 6 з 14:30 до 16:00

Дата події