Адміністрація і профспілкова організація Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського з глибокою скорботою сповіщають, що 22 серпня на 76 році після тривалої важкої хвороби пішов з життя голова Профкому співробітників Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Заслужений працівник народної освіти України Віталій Іванович Молчанов.

Віталій Іванович Молчанов народився 17 жовтня 1941 року в селі Драбово на Черкащині. Після закінчення у 1959 році середньої школи у м. Черкаси він вступив на радіотехнічний факультет КПІ. З тієї пори весь його життєвий шлях був пов’язаний з Київською політехнікою. Здобувши вищу освіту, працював інженером, старшим інженером, асистентом кафедри, навчався в аспірантурі. У 1970 р. захистив кандидатську дисертацію. У 1970-1975 рр. обіймав посаду заступника декана з методичної роботи факультету електронної техніки. У 1977 р. отримав вчене звання доцента кафедри діелектриків та напівпровідників, яку в 1985 р. було перейменовано на кафедру мікроелектроніки. В.І.Молчанов став відомим фахівцем у галузі мікрохвильової діелектричної спектроскопії та керованих пристроїв мікроелектроніки НВЧ, автором понад 130 наукових праць, опублікованих у вітчизняних та закордонних спеціалізованих виданнях. Його перу у співавторстві належать також навчальні посібники, рекомендовані Міносвіти для студентів та аспірантів фізичних спеціальностей. Результати дослідницьких робіт наукової лабораторії мікроелектроніки НВЧ, яку очолював В.І.Молчанов, опубліковані в багатьох наукових виданнях, у тому числі й за кордоном.

Утім усе своє свідоме життя він переймався не лише науковими проблемами, але й питаннями громадського життя. У 1976 році колеги обрали Віталія Івановича членом профбюро факультету, згодом – головою факультетської профспілкової організації ФЕЛ. Робота його на цій громадській посаді була настільки ефективною і помітною, що в 1981 році він був обраний заступником голови місцевкому КПІ. Саме тоді почалася його по-справжньому публічна громадська діяльність, за яку всі його добре знали і глибоко поважали. Цілком закономірно, що в 1986 році Віталій Іванович Молчанов став головою профспілкового комітету співробітників університету, який очолював понад тридцять років.

Величезний внесок він зробив у розвиток матеріально-технічної бази Київської політехніки, вирішення житлових проблем, оздоровлення, лікування співробітників та членів їх сімей. Багато займався питаннями розвитку культурно-масової та спортивно-масової роботи в університеті. Його життєву мудрість, виваженість і досвід профспілкової діяльності високо цінували й колеги з інших університетів. Отож він обирався членом Міської ради профспілок Києва, членом президії Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України, головою секції вищих навчальних закладів України, членом Федерації профспілок України. Брав активну участь в розробці нормативних актів Міністерства освіти і науки України з соціальних питань.

В.І.Молчанов робив дуже багато добра людям. Був простим у спілкуванні і завжди доступним для будь-якого члену колективу. Але, відстоюючи права людей, у розмовах з керівниками будь-якого рівня міг бути й непоступливим, навіть жорстким. Тож у колективі його не просто поважали, але й любили…

Прощання з покійним відбудеться в п’ятницю 25 серпня о 12:00 в Центрі культури та мистецтв КПІ імені Ігоря Сікорського.

Дата події