Цього року сім’ю київських політехніків поповнили понад чотири тисячі юнаків і дівчат з усіх усюд України та з інших країн. Вищу освіту вони здобуватимуть на 19 факультетах і в 7 інститутах університету. 31 серпня вони зібралися на Площі знань університету.

Привітати нове поповнення прийшли керівники університету, директори інститутів та декани факультетів, батьки і рідні першокурсників, уславлені випускники КПІ попередніх років: державні діячі, відомі вчені, гості з інших країн. Серед гостей – Герой України, перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, випускник КПІ народний депутат України Дмитро Андрієвський, колишній Прем’єр-міністр України Віталій Масол, голова Секції вихованців КПІ в Польщі Януш Фукса та інші.

Утім, розпочалися урочистості з виступу заслуженого академічного зразково-показового оркестру Збройних сил України, після якого присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять київських політехніків, які вже в наші часи віддали своє життя за свободу і незалежність нашої країни. Після цього відбулося покладення квітів до меморіалу Героям Небесної сотні та до пам’ятників видатним ученим і конструкторам, навчання і діяльність яких були пов’язані з КПІ.

З напутнім словом виступив перед першокурсниками ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський. «Я переконаний, що ви зробили правильний вибір, вступивши до Київського політехнічного, – наголосив він. – Тому що альтернативи високотехнологічному, інноваційному розвитку нашої економіки немає. І ви, майбутні фахівці, будете розбудовувати цю економіку, будувати нову країну, нове суспільство». Він побажав студентам нового покоління використати всі ті можливості для розвитку, які надає своїм вихованцям КПІ, а також успіхів на обраному шляху.

Перед студентами виступили також Леонід Каденюк, Віталій Масол, Дмитро Андрієвський, Януш Фукса та інші.

Виступає ректорМайбутні студентиТворчі колективи КПІКоролева і містерЗапалити вогоньсвято першокурсника

До програми святкування Дня першокурсника увійшов і показ технічно-наукових розробок студентів і співробітників університету. Він розпочався з демонстрації двох перегонових болідів «Формула студент КПІ», які брали участь у міжнародних змаганнях серії «Formula SAE» у Чехії (2015 р.) та Угорщині (2016 р.). Їх спроектували і побудували студенти-члени університетської інженерно-спортивної команди. Учасники свята також побачили спроектовані студентами факультету авіаційних і космічних систем безпілотні літальні апарати тощо.

Насамкінець перед новоспеченими політехніками, їх батьками та викладачами пройшли університетські спортсмени, які вибороли перемоги на турнірах різних рівнів, учасники ліги КВК КПІ та народних колективів художньої творчості Центру культури і мистецтв університету, а також переможці конкурсів «Королева КПІ–2016» Анна Боєва та «Містер КПІ–2015» Дмитро Юрченко.

Свято першокурсників продовжилося виступами художніх колективів Центру культури і мистецтв університету – Народної капели бандуристів, Народної академічної хорової капели, Народного ансамблю народного танцю «Політехнік», Народного ансамблю бального танцю «Стиль», Народного естрадного комедійного театру аматорів «ЕТА», Вокального ансамблю «Сьоме почуття» та інших.

Насамкінець під загальні оплески присутніх у небо над площею Знань злетіли великі літери, які утворили назву – «КПІ»!

Дата події