Останнім часом у засобах масової інформації з'являються повідомлення про масові харчові отруєння. Частіше це пов'язано з недотриманням санітарно-гігієнічних вимог при виробництві та зберіганні харчових продуктів. Коли ви їсте в кафе або інших підприємствах громадського харчування, то зрозуміло, що ви певною мірою ризикуєте, довіряючи своє здоров'я іншим. Але харчові отруєння трапляються і вдома.

Що таке харчові отруєння? Як від них вберегтись?

Харчове отруєння, як правило, виникає при споживанні продуктів, забруднених великою кількістю бактерій або токсинами продуктів життєдіяльності цих бактерій. Їжа може містити величезну кількість бактерій, але при цьому виглядати свіжою, доброякісною та привабливою. За певних умов мікроби мають властивість дуже швидко розмножуватись – уже через 12 годин із однієї бактерії може утворитись близько 7 мільярдів. Що ж це за певні умови? Ось вони: тепло, волога, час. Бактерії, що здатні вик­ликати харчові отруєння, ростуть та розмножуються переважно при температурі, близькій до температури тіла людини – 37 0 С. При температурі нижче 10 0 С ріст усіх небезпечних для нас бактерій упо­вільнюється. При температурі вище 63 0 С більшість бактерій гине.

Що ж це за небезпечні бактерії? Існує декілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, умовнохвороботворні ентеробактерії), стафілококи, клостридії (зокрема, збудник ботулізму). Якщо сальмонели зазвичай знаходять у певних харчових продуктах (яйця, м'ясо, птиця), то клостридії частіше зустрічаються в довкіллі – у воді, ґрунті, виділеннях тварин. Стафілококи виділяють від хворих із запаленнями зіву або гнійничками на шкірі.

Їжа з великим вмістом цукру, солі, кислоти, жиру, а також сухі продукти не сприяють росту бактерій.

Надзвичайно сприятливим середовищем для розмноження мікробів є продукти з високим вмістом білків та вологи. Це вироби і страви з м'яса птиці, риби, особливо, якщо вони не пройшли надійної кулінарної обробки. Наприклад, куряче м'ясо недостатньо просмажене біля кісточок; використання сирих яєць для приготування крему; сире молоко та сир або сметана, виготовлені з нього; готові страви, що придбані в торговельній мережі.

У жодному разі не їжте недосмажену (недоварену) птицю і м'ясо. Після порціонування або подрібнення варене м'ясо та риба підлягають повторній термічній обробці. Готові страви необхідно вживати свіжими. Якщо харчовий продукт готувався заздалегідь, його слід перед вживанням перекип'ятити або просмажити, а не розігріти “до теплого”. Не підлягають зберіганню готові салати та дитяче харчування.

Зберігати продукти необхідно відповідно до вказівок на упаковці. Важливо уникати стикання сирої продукції та готових страв. Для цього страви поміщайте в холодильник в щільно закритому посуді. Яйця збері­гайте в холодильнику. Внутрішню поверхню холодильника мийте теплим розчином соди. З метою підвищення ефективності роботи холодильного агрегату систематично розморожуйте морозильну камеру.

Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м'яса, птиці.

Навіть якщо продукт на вигляд чистий, його слід помити. Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаєте сирими. Гарячою водою з миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м'ясо, птицю, яйця. Користуйтесь на кухні чистими рушником та ганчіркою.

Не подавайте на стіл продукти, якщо маєте сумнів у їх якості.

Пам'ятайте, що хвороботворні і патогенні мікроби не видно неозброєним оком. Якщо ви сумніваєтесь в якості харчового продукту, то краще його викинути, ніж ризикувати своїм здоров'ям та здоров'ям своїх близьких. Будьте особливо уважними, коли готуєте страви для гостей. Пам'ятайте, що страви, приготовані з порушенням технології, можуть перетворити свято на трагедію. Не готуйте страви для інших, якщо у вас розлад харчотравлення, респіраторна інфекція або гнійничкова інфекція шкіри.

Дотримуйтесь чистоти, виконуйте правила приготування і зберігання їжі і здоров'я вам гарантовано.

С.Б.Гриняк, лікар-терапевт