8 травня в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» відбулися урочисті збори з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення й 73-ої річниці Великої Перемоги.

Учасники зборів хвилиною мовчання вшанували пам’ять студентів і співробітників університету, які не повернулися з полів Другої Світової війни, та тих, хто вже в наші часи загинув у боях на cході України.

Серед тих, хто цього дня зібрався в Залі Вченої ради університету, не лише ветерани Другої Світової війни, але й учасники бойових дій на Донбасі, ветерани тилу, діти війни, ветерани Збройних Сил, сьогоднішні захисники України. Окрім сторінок біографії, пов’язаних з обороною Вітчизни, їх об’єднує ще й належність до сім’ї київських політехніків, адже, незалежно від віку і стажу роботи, всі вони пов’язали життя з навчанням і роботою в КПІ.

Їх тепло привітали ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, курсант Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського Анастасія Брика, голова громадської організації «Ветеран КПІ» ветеран Збройних Сил полковник Юрій Нестеренко.

«Цього дня ми знов і знов повертаємось пам’яттю до грізних і незабутніх сторінок минулого, щоб ще раз осягнути, кому зобов’язані мирним небом, можливістю жити і ростити дітей, онуків та правнуків. Віддаємо данину пошани і вдячності тим, хто в ті трагічні роки поклав на вівтар Перемоги найдорожче, хто пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства», – сказав, вітаючи учасників зборів, Михайло Згуровський. Він нагадав, що в роки війни своїм життям за травневу Перемогу 45-го заплатили 163 студента, викладача і співробітника КПІ. Що в повоєнні роки в Київському політехнічному навчалися і працювали понад 700 фронтовиків…

Утім, роки невблаганні, і 73 річницю Перемоги зустрічають тільки троє учасників бойових дій та вісім ветеранів-трудівників тилу.

«Нині наша держава переживає драматичний період своєї історії, – наголосив також у своєму слові ректор. – Тринадцять київських політехніків віддали своє життя за незалежність країни в наші часи. Четверо з них удостоєні звання Героя України посмертно»…

Від імені учасників урочистостей курсанти Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації поклали квіти до монументу студентам, викладачам і співробітникам Київського політехнічного інституту, які загинули на полях Другої Світової війни, та до меморіальної дошки київським політехнікам, які загинули в боях на сході України.

Завершилися збори концертною програмою, що її підготували для ветеранів колективи Центру культури і мистецтв університету – учасники вокальної студії «Натхнення» (художній керівник Євгенія Барабошина), народного ансамблю танців «Політехнік» (художній керівник Уляна Захарова), вокального ансамблю «Сьоме почуття» (художній керівник Світлана Токар-Чірікалова) та дитячої хореографічної студії «Постолята» (художній керівник Уляна Захарова).

Дата події