Викладачі кафедри фізичного виховання ФБМІ нашого університету докладають багато зусиль, щоб заняття з фізвиховання приносили студентам максимум користі, сприяли  зміцненню здоров'я та емоційній розрядці. А чи можна використати заняття з фізичного виховання для отримання навичок прийняття рішень у стресових умовах? Адже майбутня професійна діяльність випускників проходитиме в умовах змагальності і конкурентної боротьби.

На думку фахівців, організація індивідуальних турнірів, зокрема тенісних, – вид практики, який дає можливість студентам відчути напругу конкурентної боротьби, навчитися діяти під тиском обставин та використовувати свої сильні сторони і прорахунки суперника. У статті "Про важливість деяких аспектів фізичного виховання студентів для їх майбутньої адаптації до умов роботи в конкурентному середовищі" ст. викладач кафедри фізвиховання Ірина Бурлака дослідила досвід українських та зарубіжних колег з цього питання. Теоретичні висновки не залишилися на папері, вони використовуються на практиці, під час тренувальних занять.

У першому семестрі цього н.р. викладачі відділення тенісу провели позачерговий індивідуальний тенісний турнір. Вони не втручалися у хід змагань, довіривши суддівство і ведення турнірної таблиці самим студентам. Протягом дня проводився фотомоніторинг, що фіксував техніку рухів учасників для наступного їх аналізу та вдосконалення набутих навичок.

У турнірі змагалися студенти з ФІОТ, ХТФ, ПБФ, ФММ, ІПСА, ММІ, ФТІ, ІЕЕ та ПБФ. Активну участь у підготовці та проведенні поєдинків взяли Олена Третьяк (ПБФ), Олександр Коваленко (ФММ), Володимир Венгер (ІПСА), Гліб Подвашецький (ХТФ) та інші. Переможцями турніру стали Олександра Кібко (ФІОТ) та Олександр Піщела (ФПМ).

Викладачі кафедри звернулися до студентів-тенісистів, учасників осіннього турніру, з проханням поділитися своїми думками стосовно організації змагань.

– Чи повинні студенти виступати з пропозиціями організації тенісних турнірів, чи ініціатива повинна виходити виключно від викладачів?

Олександра Кібко (ФІОТ):

– Мені здається, що студенти могли б виявляти більше ініціативи в організації тенісних турнірів. Студенти, які дійсно захоплюються цим спортом, не обмежуються тільки тим часом, який ми проводимо на корті під час обов'язкових занять з фізвиховання. Ми домовляємося про неформальні зустрічі, щоб позмагатися. Але коло учасників у цьому випадку обмежується добре знайомими гравцями, а цікаво провести зустрічі і з новими суперниками. Це дає досвід змагань, примушує звертати увагу на те, що треба покращити у власній грі. Думаю, ініціатива студентів та їх допомога викладачам в організації змагань могли б сприяти розширенню кола учасників та дали б нам навички організації подібних заходів.

– Що б ви хотіли покращити в організації університетських тенісних турнірів?

Олександр Коваленко (ФММ):

– Восени 2017 р. я вперше брав участь у турнірі, адже почав займатися тенісом тільки в університеті. Для мене, як для початківця, під час осінніх змагань важливим було мати більше часу для відпочинку після завершення зустрічі. Як я розумію, це можливо, якщо на весь турнір відводити більше часу і вибирати відповідний формат зустрічей. Зрозуміло, що за великої кількості учасників неможливо проводити повноцінні трьохсетові поєдинки. Це було б надто виснажливо для учасників, та й сам турнір тривав би надто довго. Тому, думаю, визначення оптимального терміну та формату зустрічей – це головне. Мені також здається, що в рамках осіннього індивідуального тенісного турніру можна було б проводити і парний турнір. Думаю, бажаючі знайшлися б.

– Чи цікаво було б запрошувати до участі в індивідуальних тенісних турнірах КПІ ім. Ігоря Сікорського студентів інших ВНЗ?

Олена Третьяк (ПБФ):

– Минулого року я брала участь у традиційному весняному тенісному турнірі в рамках Спартакіади КПІ, де змагаються команди факультетів. Індивідуальний турнір, який проводився в жовтні минулого року, відбувся вперше. Це було цікаво, і тому я теж взяла в ньому участь. Командні та індивідуальні змагання – це різні речі. Усі наші студенти-тенісисти знають рівень гри одне одного. При складанні сітки турніру це враховується, щоб учасники змагалися з суперниками приблизно одного з ними рівня. Тоді результат важко передбачити і це дійсно змагання.

Ідея зробити індивідуальний тенісний турнір університету відкритим, тобто запрошувати для участі в ньому гравців з інших університетів – непогана. Це було б цікаво і нам, і запрошеним учасникам. Оскільки нам невідомі можливості супротивника, це зробило б змагання більш напруженими, додало учасникам більшої відповідальності. У кожного з тих, хто бореться за особисту першість, з'явився б додатковий стимул – бажання, щоб переможцем в індивідуальному турнірі став представник саме нашого університету.

Зима вже майже позаду. Попереду – теплі дні і можливість більше часу проводити на кортах. Уже зовсім скоро студенти почнуть активно готуватися до командного міжфакультетського тенісного турніру, що традиційно проводитиметься в рамках весняної Спартакіади КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Інф. кафедри фізвиховання ФБМІ, відділення тенісу