На сьогоднішній день найбільшою програмою міжнародних обмінів у галузі освіти в Сполучених Штатах Америки є Програма ім. Фулбрайта. Вона спрямована на зміцнення культурно-академічних зв'язків між громадянами Сполучених Штатів та інших країн.

Заснував цю програму ще в 1946 році сенатор Джеймс Уїльям Фулбрайт. Початковий його задум полягав у тому, щоб "принести трохи більше знань, трохи більше здорового глузду та трохи більше співчуття у світові справи, і тим самим збільшити шанси на те, що нації нарешті навчаться жити в мирі та дружбі". Програма мала стати містком взаєморозуміння та взаємоповаги між різними культурами і народами. На запитання, чи вдалось послідовникам Фулбрайта досягти цієї синергії, краще будь-яких слів відповідають цифри – на сьогодні до Програми вже долучились 155 країн світу, її учасниками стали більше ніж 300 тисяч осіб, а сама Програма давно посіла чільне місце в системі міжнародної освіти.

Історія Програми ім. Фулбрайта в незалежній Україні розпочалася  1992 року. Програма швидко увійшла до культурно-академічного простору України, зайняла міцні позиції серед українських освітян, науковців та діячів культури і у 2017 році відзначила 25 років своєї роботи в Україні. За цей період понад 1000 українців стажувалися, навчалися та проводили дослідження в університетах Сполучених Штатів, і майже 700 американських викладачів та науковців, своєю чергою, відвідали українські університети.

КПІ ім. Ігоря Сікорського залучився до програми міжнародних обмінів ще за радянських часів. Так, за Програмою ім. Фулбрайта у 1979–1980 рр. наш університет відвідав фахівець у галузі інженерії, професор Каліфорнійського університету Е. Йурі. На наступний рік був запрошений фахівець з комп'ютерних наук із Сиракузького університету Т. Бікарт, а в 1989–1990 рр. у КПІ перебував професор психології з Університету Невади Т. Херрінгтон.

Після здобуття Україною незалежності КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідали 14 фахівців з найрізноманітніших галузей: комп'ютерні та інформаційні науки, політичні науки, державне та бізнес управління, інженерія тощо.

Найсвіжіший приклад успішної співпраці нашого університету з Програмою ім. Фулбрайта – це візит доктора Бетул Черкавскі з Університету Аризони (США), яка перебувала в КПІ ім. Ігоря Сікорського з вересня 2017 року по лютий 2018 року.

Пані Черкавскі є фахівцем у галузі освітніх технологій та займається, зокрема, питаннями педагогічного онлайн-дизайну, розроблення середовищ електронного навчання та розвитку мислення з використанням сучасних технологій.

У КПІ ім. Ігоря Сікорського доктор Черкавскі прочитала два англомовних курси. Один з них – це навчальний курс "Цифрове навчання", який прослухали студенти третього курсу факультету прикладної математики.

Другий курс "Цифрове навчання з використанням сучасних освітніх технологій" представляв собою цикл занять, розроблений спеціально для викладачів та аспірантів університетів. Уже на етапі реєстрації курс викликав велику зацікавленість серед науково-педагогічних працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського. Протягом місяця пані Черкавскі ознайомлювала слухачів курсу із сучасними педагогічними методиками та найновітнішими інформаційними технологіями, які успішно використовуються у провідних університетах Сполучених Штатів. Зокрема, на заняттях розглядались принципи онлайн-дизайну та концепції Open Learning, нові тренди в навчальних технологіях, інструменти Concept Mapping, VoiceThread тощо.

Лекції пані Черкавскі прослухали науково-педагогічні працівники з одинадцяти факультетів, що є показником міждисциплінарності курсу, а також показником значного інтересу викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського до досвіду провідних університетів світу та бажання впроваджувати найновіші освітньо-педагогічні технології в навчальний процес нашого університету. Водночас, візит доктора Черкавскі як стипендіатки Програми ім. Фулбрайта посприяв підвищенню інтересу й до самої Програми і наочно продемонстрував можливості, які вона надає для викладачів, науковців та студентів, а також освітніх установ у цілому.

Після завершення курсу відбулась урочиста церемонія вручення сертифікатів (на фото). На церемонії на адресу викладачки пролунали теплі слова вдячності від слухачів курсу за організацію та проведення занять, актуальність порушеної тематики, а також за підготовку цікавих і креативних презентацій. Пані Черкавскі, у свою чергу, подякувала всім за гостинність, побажала своїм слухачам успіхів у науковій і освітній діяльності та наголосила, що воліла б і надалі продовжувати співпрацю, яка виникла завдяки Програмі ім. Фулбрайта.

Зауважимо, що перебування доктора Бетул Черкавскі в КПІ ім. Ігоря Сікорського не лише дозволило співробітникам університету набути цінного досвіду сучасних педагогічних підходів, але й надало можливість приєднатись до мережі STEAM (наука, технологія, інженерія, мистецтво та математика), яка має на меті створення віртуальної спільноти професорів і дослідників з українських та американських університетів. Впровадити її у життя планується вже цього року.

Отже, американські стипендіати Програми ім. Фулбрайта зацікавлені у співпраці з нашим університетом, і цей інтерес є взаємним. На сьогодні стипендіатами Програми вже стали 20 студентів та викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Досвід їх участі показав, що Програма ім. Фулбрайта пропонує найрізноманітніші можливості як студентам, так і викладачам та дослідникам.

Як же взяти участь у Програмі ім. Фулбрайта та якому конкурсу надати перевагу, подаючи заявку?

Для студентів старших курсів та випускників бакалаврату пропонується Fulbright Graduate Student Program. Програма забезпечує фінансування навчання в американських університетах для здобуття ступеня магістра, а її тривалість становить від одного до двох років.

Молоді викладачі та дослідники мають можливість узяти участь у Fulbright Research and Development Program. Програма передбачає проведення досліджень в університетах Сполучених Штатів тривалістю від шести до дев'яти місяців. Зокрема, впродовж терміну перебування у приймаючому університеті учасники цієї програми проводять дослідження за своєю науковою тематикою, знайомляться із методиками та методологіями американських університетів у плануванні навчальних програм і розробленні та викладанні навчальних курсів. І хоча ця програма не передбачає отримання наукового ступеня, молоді дослідники мають змогу відвідувати лекції та семінари, а також брати участь у наукових конференціях.

Кандидати та доктори наук можуть узяти участь у Fulbright Scholar Program та від трьох до дев'яти місяців проводити дослідження в університетах, наукових та дослідницьких інституціях Сполучених Штатів. Здобуття наукового ступеня ця програма також не передбачає, але дозволяє отримати передовий досвід від фахівців та дослідників американських освітніх і наукових установ.

У свою чергу, для американських дослідників існує дві програми, за якими вони можуть відвідувати КПІ ім. Ігоря Сікорського. U.S. Fulbright Scholar Program пропонує американським викладачам та дослідникам гранти на термін від трьох до десяти місяців для викладання та/або проведення досліджень. А в рамках Fulbright Specialist Program університет може самостійно запросити науковців зі Сполучених Штатів на термін від двох до шести тижнів для читання лекцій, участі в наукових програмах та конференціях, проведення семінарів та практикумів тощо.

Варто зазначити, що участь у програмі не лише допомагає набути індивідуального досвіду для студентів та співробітників, але й сприяє розширенню співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського з провідними американськими університетами та дослідницькими установами. А це,  своєю чергою, активізує процеси інтернаціоналізації університету, що є одним з ключових завдань, які на сьогодні стоять перед науково-педагогічною спільнотою КПІ ім. Ігоря Сікорського.

З більш докладною інформацією та умовами конкурсів можна ознайомитись на сайті Програми ім. Фулбрайта в Україні http://www. fulbright.org.ua.

Ольга Сулема, співробітник відділу міжнародних проектів ДМС

Дата події