Київські політехніки-волонтери продовжують допомагати нашим бійцям, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України. Про останні новини зі штабу "Волонтерського батальйону КПІ" розповідає заступник голови штабу з організаційних питань, провідний інженер Навчально-наукового комплексу "ІПСА" Олена Бєляєва.

– Наша волонтерська організація за кошти співробітників відправила військовим у зону АТО кілька посилок: одній з бригад – набір інструментів для ремонту машин (на фото), іншій – запчастини для автомобіля розвідників, ще одній – тактичний нічний монокуляр. Ми надали необхідну допомогу учасникам бойових дій у вступній кампанії 2017 року, а нашим студентам-фронтовикам допомагаємо вирішувати проблеми, що виникають у процесі навчання.

Влітку ми провели акцію зі збору раніше вживаних речей і побутових електроприладів для переселенців із Красногорівки і Мар'їнки, у яких під час воєнних дій були зруйновані будинки або квартири. Ці переселенці тепер проживають компактно в гуртожитку м. Курахово. У серпні речі для них доправив волонтерський автомобіль, який їхав до військових. Висловлюємо велику вдячність нашим співробітникам, а особливо працівникам ВПК "Політехніка" і їх волонтеру Наталії Мурашовій, які взяли найактивнішу участь у зборі цієї допомоги.

Згідно з Порядком та умовами надання державної цільової підтримки певним категоріям громадян для здобуття вищої освіти, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 року за №975, студентів-учасників бойових дій, які досягли 23 років, з січня 2017 року позбавили можливості безкоштовно вчитися, отримувати соціальну стипендію і сплачувати за гуртожиток за пільговим тарифом. Тому після звернення наших студентів-фронтовиків волонтери КПІ ім. Ігоря Сікорського звернулися до Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України з проханням розробити і внести на розгляд Ради проект змін до Закону України "Про вищу освіту", передбачивши надання пільг для здобуття вищої освіти учасникам бойових дій незалежно від віку. Ми також звернулися до тележурналістів, які відзняли з цього приводу сюжет з нашими студентами-фронтовиками. Наша подяка – голові профспілкового комітету студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського Андрію Гаврушкевичу, який направив звернення щодо цієї проблеми на адресу Прем'єр-міністра та міністра освіти і науки України. Законодавцям також донесено нашу думку про цю несправедливість. Сподіваємося, її буде враховано при підготовці і ухваленні законопроекту ¹6298 від 06.04.17 р. "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти". Поки що, на жаль, цей законопроект не розглянуто і, відповідно, не прийнято, а отже, дискримінації по відношенню до тих, хто у свої студентські роки захищав Батьківщину на фронті, не усунено.