Урочиста церемонія передачі Відділу історії авіації і космонавтики ДПМ кольорового фотопортрета першого космонавта Монголії Героя Радянського Союзу, Героя Монголії Ж.Гуррагчі відбулася 8 червня 2018 року. Подарунок передав голова Спілки українсько-монгольської дружби "Монгол-клуб" Є.Г.Горбатенко. На церемонії були присутні представники консульства Монголії в Україні Б.Даваасурен, Б.Санчир, монгольські студенти четвертого і підготовчого курсів, ветерани космодрому Байконур – учасники запуску радянсько-монгольського екіпажу.

Ж.Гуррагча народився 5 грудня 1947 р. У 1972 р. закінчив школу молодших авіаційних спеціалістів у Радянському Союзі, у 1977 р. – Військово-повітряну інженерну академію ім. М.Є.Жуковського. У 1978 р. був зарахований до загону космонавтів. Космічний політ здійснив як космонавт-випробувач на науково-дослідному комплексі "Союз-39" – "Салют-6" – "Союз Т-4" з командиром В.О.Джанібековим  з 22 по 30 березня 1981 р. Брав участь у проведенні досліджень з вивчення космічного простору, фотографуванні території Монголії, льодовиків, дослідженнях метеорології, геології, сільського господарства і медично-біологічного обстеження космонавтів.

Після повернення на батьківщину працював в адміністративному відділі ЦК МНРП керівником національної космічної програми, заступником командувача – начальником штабу Військ ППО, міністром оборони Монголії. Депутат Великого Державного хуралу. Президент Союзу монгольських спілок дружби. Генерал-майор. Нагороджений орденами Леніна, Сухе-Батора, Дружби, Пошани та багатьма медалями.

Церемонію відкрив завідувач Відділу історії авіації і космонавтики ДПМ О.С.Болтенко,  який брав участь у підготовці до запуску цього екіпажу. Він поінформував, що КПІ ім. Ігоря Сікорського тісно співпрацює з Монгольською Народною Республікою щодо навчання студентів. У 1975 р. КПІ закінчив дублер монгольського космонавта М.Ганзоріг, нині – д.т.н., професор, директор Інституту інформатики і дистанційного зондування Академії наук Монголії. На сьогодні на підготовчих курсах нашого університету навчаються  шість монгольських студентів.

Б.Санчир з гордістю говорив про свою країну, національний герой якої – космонавт Ж.Гуррагча. Студент 4-го курсу нашого університету Пурвехуу подякував керівництву КПІ ім. Ігоря Сікорського за можливість навчатися тут та за пам'ять про відомого монгола. Присутні переглянули відеоматеріали про підготовку до польоту, тренування космонавтів, відвідування Байконура урядовою делегацією на чолі з Головою Ради Міністрів Монголії Ж.Батмунхом, повернення  космонавтів на Землю. Є.Г.Горбатенко розповів про дружні українсько-монгольські відносини, лікування українських дітей в Монголії, про зустрічі з космонавтом Ж.Гуррагчем, який подарував йому свій кольоровий фотопортрет з дарчим підписом. Цей портрет і було передано в музей.

Дата події