КПІ ім. Ігоря Сікорського та Академія наук провінції Шаньдун (Китайська Народна Республіка) 25 травня уклали угоду про співпрацю в підготовці PhD- студентів/аспірантів.

Своїми підписами документ скріпили: з боку КПІ ім. Ігоря Сікорського – проректор з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, з боку Академії наук провінції Шаньдун – її віце-президент Лю Менде.

До складу делегації Академії наук провінції Шаньдун, яка відвідала цього дня КПІ ім. Ігоря Сікорського, також входили начальник відділу міжнародного співробітництва Академії Ян Хейтун, директор Інституту стратегії розвитку науки і техніки Ян Цзитян і заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Лі Цзіьпин. Тож церемонії підписання передувало знайомство делегації китайських науковців з університетом та Державним політехнічним музеєм при КПІ ім. Ігоря Сікорського та зустріч з керівництвом університету. Участь у зустрічі, окрім проректора Михайла Ільченка, взяли заступник проректора з наукової роботи Ігор Литвинов, директор Центру міжнародної освіти Володимир Коваль, завідувач кафедри теоретичної та промислової теплотехніки теплоенергетичного факультету Геннадій Варламов, виконувач обов’язків завідувача кафедри автоматизації проектування енергетичних об'єктів та систем Олександр Коваль та інші.

Гостям було надано інформацію про співробітництво між науково-дослідними організаціями Академії провінції Шаньдун та КПІ ім. Ігоря Сікорського й про спільні проекти, які вони в його рамках вже реалізували та реалізують. Співпраця ця розпочалася ще 2013 року і з того часу активно розвивається. Як зауважив під час зустрічі Михайло Ільченко, нині вона виходить на новий етап, адже якщо дотепер це була спільна наукова робота китайських і українських дослідників, то відсьогодні до неї долучається ще й спільна навчальна діяльність. Поки що це стосується лише підготовки аспірантів, але учасники бесіди обговорили й питання запровадження програм подвійного диплому КПІ ім. Ігоря Сікорського та вишів провінції Шаньдун.

Що ж стосується угоди, підписаної 25 травня, то вона передбачає, що прийом до аспірантури здійснюватиметься згідно з правилами КПІ ім. Ігоря Сікорського, а термін навчання в ній відповідатиме чинному українському законодавству (4 роки). Передбачено й можливість заочного навчання. При цьому дослідження і розробки, які виконуватимуть PhD-аспіранти під час навчання, базуватимуться на тематиках і наукових напрямах, які узгоджуватимуть обидві сторони угоди. Для виконання спільних наукових робіт КПІ ім. Ігоря Сікорського матиме можливість відряджати PhD-аспірантів до наукових установ Академії наук провінції Шаньдун, де їм виплачуватиметься стипендія для забезпечення проживання й підтримки їхньої наукової діяльності. Отримані аспірантами, їх науковими керівниками та іншими дослідниками, які працюють над спільною для обох сторін науковою темою, результати досліджень належатимуть учасникам з обох країн. Право ж інтелектуальної власності кожного учасника визначатиметься в залежності від його інтелектуального внеску в результати роботи в кожному конкретному випадку окремо, а її розподіл проводитиметься пропорційно цим внескам. Крім того, результати спільних досліджень оприлюднюватимуться у співавторстві з іншими учасниками досліджень та їхніми керівниками у наукових виданнях з дотриманням міжнародних стандартів наукової публікації. В угоді передбачено й інші умови підготовки PhD-студентів/аспірантів. Діятиме вона 5 років, і може бути автоматично пролонгованою, якщо хтось з її учасників не заявить за 6 місяців до закінчення цього терміну про свій з неї вихід.

На фото: учасники зустрічі і церемонії підписання угоди

Дата події