Алея сакур з'явилася в нашому кампусі зовсім недавно – лише рік тому. Її висадили представники керівництва університету та освітньої галузі столиці в рамках програми заходів Року Японії в Україні та кампанії Посольства Японії в Україні "2500 сакур", приуроченої до 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами.  

Перші десять подарованих  урядом Японії струнких вишеньок на алеї біля площі Знань посадили 12 квітня 2017 року ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський і міністр-радник Посольства Японії в Україні Мічіо Харада. 19 квітня до цих дерев додалося ще шість: їх придбали і висадили в ґрунт ректор Михайло Згуровський, перший проректор Юрій Якименко, голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, член Наглядової ради КПІ ім. Ігоря Сікорського Богдан Андрійцев, голова профкому працівників Віталій Молчанов і співробітники Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Сакури були обрані японським урядом як подарунок Україні невипадково – ці деревця є одним із символів Країни Вранішнього Сонця. Понад те, у японців є більш як тисячолітня  традиція милування розквітлими сакурами, яка навіть має свою назву – "ханамі". Власне, слово "ханамі" є ледь не синонімом слова "сакура". А з 1992 року в Японії є й офіційне свято – День цвітіння сакури.

Торік у матеріалі про висадження алеї подарованих Японією вишеньок наша газета висловлювала сподівання, що й київські політехніки за два-три роки зможуть порадіти красі їхнього цвітіння. Але ми помилилися – сакури в КПІ вперше розквітли вже цього року! І цю помилку ми аж ніяк не можемо вважати прикрою. Тож відтепер ханамі щороку приходитиме і до нашого університету.

Дата події