19 квітня в Центрі інформаційної підтримки освіти та досліджень Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся науково-практичний семінар "Як підібрати якісний журнал для своїх публікацій". Його провела к.б.н. Ірина Тихонкова, експерт з навчання та аналітичних ресурсів американської компанії Clarivate Analytics. Ця компанія надає доступ до баз даних, інформаційних систем і колекцій з інтелектуальної власності. Компанії належать інформаційні продукти: Web of Science, Cortellis, Derwent Innovation, Derwent World Patents Index, CompuMark, MarkMonitor, Techstreet, Publons, EndNote та ін.

Ірина Тихонкова висвітлила такі питання:

  1. як представляти результати своїх досліджень науковій спільноті,
  2. як оформлювати публікації,
  3. основні вимоги до публікацій в міжнародних наукових журналах,
  4. процес подання статті в міжнародний журнал,
  5. на які технічні та змістовні аспекти слід звернути увагу,
  6. основні причини відмов у публікації.

Багато уваги доповідач приділила критеріям, за якими слід обирати науковий журнал для публікації, розповіла про атрибути і показники якісного наукового видання. Вона також повідомила про можливість формування списку тематичних видань для публікації за допомогою Web of Science, EndNote (Match) і Journal Citation Reports, про застосування аналітичного інструменту Journal Citation Reports для оцінки і підбору журналу за необхідними параметрами. Крім того, розкрила можливості бази даних Web of Science для пошуку, аналізу та ефективного використання наукової літератури та розповіла, як знайти більш актуальні і впливові публікації у своїй науковій галузі.

Доповідач також повідомила, що останнім часом з'являються так звані "хижацькі", або "сміттєві" журнали, які пропонують дослідникам публікувати статті за плату, але в науковій спільноті не мають ніякого авторитету. Ірина Тихонкова навела приклади хижацьких розсилок, розповіла, як відрізнити "хижацький" журнал від авторитетного видання та з'ясувати, чи індексується журнал у Web of Science і чи є у нього імпакт-фактор.

А ще Ірина Тихонкова запросила всіх учасників семінару на щомісячні вебінари від компанії Clarivate Analytics, які допомагають дослідникам більш ефективно використовувати отриману інформацію в науково-дослідній, патентній, освітній діяльності, бути в курсі нових можливостей платформи Web of Science, в тому числі сервісів Publons (пов'язаних з рецензуванням), і Kopernio (для пошуку повних текстів). Ці вебінари безкоштовні, але необхідна попередня реєстрація. Вони скомпоновані в три серії, перша серія йде у двох повторах, можна вибрати більш зручний час для того, щоб його переглянути.

На завершення зауважимо, що науковці нашого університету з приводу підбору видань для своїх публікацій можуть отримати консультації в Центрі інформаційної підтримки освіти та досліджень Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Дата події