15 березня в Державному політехнічному музеї КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулися Наукові читання з циклу «Видатні конструктори України», присвячені відомому українському вченому і педагогу, лауреату Державних премій України (1973, 1993) та СРСР (1981), засновнику української школи теорії оптимізації та автору фундаментальних праць з теорії оптимальних статистичних рішень, системного аналізу, теоретичної та економічної кібернетики академіку Володимиру Михалевичу (10.03.1930 – 16.12.1994).

Багато відомих фахівців у галузі інформатики, математики, економіки і дослідження операцій, котрі нині активно працюють в українській науці, завдячують йому своїми творчими досягненнями. Тож і на читаннях виступали не дослідники історії науки і техніки, а учні та колеги знаного науковця. І, звичайно, його рідні. А відкрив читання ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського, академік НАН України Михайло Згуровський, який наголосив на надзвичайній багатогранності наукової та науково-організаційної діяльності Володимира Михалевича й значенні її як для вітчизняної науки загалом, так і Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» зокрема.

Після нього своїми спогадами про Володимира Михалевича поділився його учень, академік НАН України, головний науковий співробітник відділу Інституту кібернетики імені В.М.Глушкова НАН України Ігор Коваленко, а затим з доповіддю «В.С. Михалевич – аспірант академіка Колмогорова» виступив товариш по навчанню в аспірантурі й багаторічний колега В.С.Михалевича академік НАН України Володимир Королюк. Наступна доповідь була присвячена науково-організаційній діяльності академіка Михалевича на посаді директора Інституту кібернетики. Виступив з нею заступник директора Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова, академік НАН України Олександр Палагін.

Виступ професора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка академіка НАН України Валерія Задіраки стосувався проблематики наукової творчості та відкриттів Володимира Михалевича, так само, як і доповідь академіка НАН України Олександра Летичевського.

Завершали читання особисті спогади дружини академіка Маргарити Дієсперової, яка також є науковцем, кандидатом фізико-математичних наук, та його доньки, засновниці Благодійного фонду науково-технічного розвитку імені академіка В.С. Михалевича, Людмили Русаліної, яка розповіла про діяльність цієї структури.

Дата події