6 березня в Картинній галереї ЦКМ КПІ ім. Ігоря Сікорського відкрилася виставка художниці-вишивальниці Ніни Іванівни Гончарук. Уперше голку до рук вона взяла в ранньому дитинстві. У 12 років Ніна вже мала в набутку вишиту картину. Чудовий казковий світ вишивання настільки заполонив її, що спочатку хрестиком, а згодом і за допомогою використання інших технік прикрасила безліч рушників, серветок, простирадл, скатертин, блуз.

Удосконалюючи свою майстерність, винайшла власну техніку дво- і тришарового вишивання. При цьому використовує різні шви: стебловий, петельний, "рококо", "солов'їне вічко", "французький вузлик" і, безперечно, гладь. Гладь вона полюбляє за те, що при вмілому поєднанні кольорів можна передати зображення так, як його бачить око. Злиття кольорів досягається тим, що стібки гладі робляться різної довжини, входячи одне в одного, і зображення стає опуклим. Троянди Ніни Іванівни Гончарук Шиє художниця переважно шовковими нитками, застосовує муліне, бавовняні нитки. Для підсилення ефекту часом використовує люрекс, іноді акрил. Цікаво, що працює вона без ескізів, і все, що потім буде втілено у вишивку, спочатку з'являється в її уяві, довго виношується, а вже тоді шиється на обраному форматі полотна. Не можна не згадати, що сюжети, які обирає художниця, завжди навіювані тим, що її оточує. Тому вишивані твори – це натюрморти, пейзажі, портрети. Час, витрачений на виконання однієї вишивки, різний, як і самі твори, але на великоформатні, вщерть заповнені стібками, як правило витрачається від шести до восьми місяців копіткої щоденної праці, що вимагає від художниці максимальної витривалості. Творчий доробок майстрині-художниці налічує понад 230 різножанрових робіт. Вишила серію "Архітектурні пам'ятки Хмельницької області". Завершила цикл (105 робіт) "Шевченкіана у вишитих полотнах".

Нині за плечима Ніни Гончарук 247 виставок, із них 73 персональні. Отримала патент України на винахід авторської техніки "Живопис голкою".

техніка дво- і тришарового вишивання

Майстриня була відзначена 92 дипломами, похвальними грамотами, подяками, грошовими преміями. Брала участь у вишиванні "Рушника національної єдності". У грудні 2008 року Українська Рада Миру відзначила Ніну Іванівну Почесною грамотою. Вона є лауреатом конкурсу "Золота голка України". У березні 2012 року їй присвоєно почесне звання "Заслужений майстер народної творчості України".

А під час виставки в Картинній галереї ЦКМ Ніна Гончарук отримала диплом Національного реєстру рекордів за найбільшу кількість картин, вишитих у техніці багатошарової об’ємної вишивки стебловим швом (на фото).

Виставку художниці-вишивальниці всі охочі можуть відвідати до кінця березня.

Дата події