8 лютого на відкритому засіданні тимчасової комісії з розгляду питань щодо діяльності органів студентського самоврядування в КПІ ім. Ігоря Сікорського її керівник Валерій Жуйков зачитав Акт розгляду питань діяльності органів студентського самоврядування, текст якого розміщено нижче.

АКТ

перевірки питань щодо правомочності Конференцій студентів та легітимності органів студентського самоврядування КПІ ім. Ігоря Сікорського 

Київ «08» лютого 2018 рік

У зв’язку зі зверненням уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції до ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського (далі – Університет) щодо публікації студента ІПСА І. Варжанського, було створено тимчасову комісію для розгляду питань щодо правомочності Конференцій студентів та легітимності органів студентського самоврядування в Університеті (далі – комісія).

Комісія працювала у складі: Жуйков В.Я., Огінський С.А., Цимбаленко Я.Ю., Бобир М.І, Лісовська І.В., Корсаков В.О., Манзюк С.А.

На підставі наданих документів, Закону України «Про вищу освіту», Статуту КПІ ім. Ігоря Сікорського, Положення «Про студентське самоврядування НТУУ «КПІ» комісія зазначає:

Відповідно до п. 2. ст.40 Закону України «Про вищу освіту» (далі – Закон) органи студентського самоврядування у своїй діяльності керуються законодавством, статутом закладу вищої освіти та Положенням про студентське самоврядування закладу вищої освіти.

У закладах вищої освіти та їх структурних підрозділах діє студентське самоврядування, яке є невід’ємною частиною громадського самоврядування відповідних навчальних закладів. Студентське самоврядування – це право і можливість студентів (курсантів, крім курсантів-військовослужбовців) вирішувати питання навчання і побуту, захисту прав та інтересів студентів, а також брати участь в управлінні закладом вищої освіти (п.1 ст.40 Закону).

Положення про студентське самоврядування НТУУ «КПІ» ухвалено Конференцією студентів Національного технічного Університету України «Київський політехнічний інститут» протокол Конференції №01 від 26 березня 2015 року (далі – Положення). Зміни до Назви Положення у зв’язку з присвоєнням Університету імені Ігоря Сікорського – не вносилися.

Відповідно до пп. 2.1, 4.1, 6.1, 7.2., 8.1, 8.12. Положення в Університеті діють такі органи студентського самоврядування:

Вищі органи студентського самоврядування:

Конференція студентів університету;

Конференція студентів студмістечка;

Конференція студентів факультетів/інститутів;

Конференція студентів, які мешкають в гуртожитках.

Вищі виконавчі і представницькі органи:

Студентська рада НТУУ «КПІ»;

Студентські ради інститутів/факультетів;

Студентська рада студмістечка НТУУ «КПІ»;

Студентські ради гуртожитків.

 

Комісія на свій запит отримала документи, що стосуються проведення Конференцій (Додаток 1).

Комісія провела аналіз наданих документів на відповідність діючому законодавству, а також нормативної бази студентського самоврядування Університету.

Аналіз наданих документів показав:

1. Конференція студентів гуртожитків

Відповідно до п.8.5. Положення «Загальна кількість делегатів конференції студентів гуртожитків має бути не меншою 10% від загальної кількості студентів, які мешкають у гуртожитку».

Пункт 8.7. Положення зазначає, що «Засідання Конференції студентів гуртожитків є правомочним за наявності не менше 2/3 від загальної кількості делегатів».

Відповідно до документів, наданих І. Ніколенко (Додаток 1), було з'ясовано, що в 11 з 20 гуртожитків Університету Конференції студентів не проводилися, а в 3 гуртожитках Конференції студентів не є правомочними, оскільки кількість делегатів вищезазначеної Конференції по кожному гуртожитку була значно меншою кількості делегатів, яку вимагає Положення (Додаток 2 Табл.1).

Таким чином, мало місце порушення правил представництва інтересів всіх студентів, які мешкають в гуртожитках Університету. Конференції студентів в переважній більшості гуртожитків, не були правомочними, тому не могли приймати рішення, що стосуються їх компетенції, в т.ч. щодо обрання делегатів на Конференцію студентів студмістечка.

2. Конференція студентів студмістечка від 22 листопада 2017 року

Відповідно до п.7.2. Положення «Вищим органом студентського самоврядування студмістечка є Конференція студентів студмістечка, яку проводять не рідше одного разу на рік».

Пункт 7.4. Положення зазначає, що «Делегати на конференцію обираються на конференціях мешканців гуртожитків відповідно до норм представництва, встановлених Студентською радою студмістечка».

Пункт 7.5 Положення зазначає, що «Кількість делегатів має бути пропорційною кількості студентів, які мешкають у гуртожитку. Загальна кількість делегатів має бути не меншою 1% від загальної кількості студентів, які мешкають у гуртожитках НТУУ «КПІ»».

Студмістечко Університету налічує 20 гуртожитків: загальна кількість студентів, які мешкають в студмістечку станом на 20 жовтня 2017 року становила 11287 осіб.

Отже, кількість делегатів на Конференцію студентів студмістечка Університету мала складати не менше 113 студентів.

В той же час, на Конференції студентів студмістечка була присутня лише 61 особа (відповідно до підписів в Листку присутності членів Конференції студентів студмістечка).

За таких обставин, мало місце порушення правил представництва інтересів всіх студентів, які мешкають в гуртожитках Університету (відсутність пропорційності представництва студентів усіх гуртожитків та відсутність загального кворуму). В зв’язку з цим, Конференція студентів студмістечка від 22 листопада 2017 року не була правомочною, і, як наслідок, вона не могла приймати рішень, що стосуються її компетенції, у т.ч. затвердження звіту голови студентської ради студмістечка, затвердження кошторису студентської ради студмістечка на 2018 рік, внесення змін в Положення про студентське самоврядування, організації студентського самоврядування, виборів представницьких та виконавчих органів студентського самоврядування та інше.

Ст.40 Закону зазначає, що органи студентського самоврядування обираються шляхом прямого таємного голосування студентів (курсантів). Оскільки Конференція студентів студмістечка від 22 листопада 2017 року не затвердила повноваження та порядок проведення прямих таємних виборів представницьких та виконавчих органів студентського самоврядування, не затвердила дату проведення таких виборів, то будь-яка подальша діяльність студентського самоврядування, що спрямована на проведення зазначених виборів шляхом прямого таємного голосування, є такою, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

3. Конференції студентів факультетів/інститутів

Відповідно до п.6.1. Положення «Вищим органом студентського самоврядування інституту/факультету є Конференція студентів інституту/факультету».

Пункт 6.3. Положення визначає, що «Делегатів на Конференцію студентів інституту/факультету обирають на зборах студентів академічних груп за нормою представництва, яку визначає Студентська рада інституту/факультету, але не менше одного студента від академічної групи».

Відповідно до документів, наданих А. Єрофєєвим (Додаток 1), комісією було встановлено, що в 4-х з 24 підрозділів Університету Конференції не проводилися взагалі (в ІСЗЗІ також не відбувалася Конференція), а в 18 підрозділах Конференції були неправомочними, оскільки кількість делегатів на них була меншою ніж вимагає Положення, тобто ці делегати не репрезентували усіх студентів своїх підрозділів (Додаток 3 Табл.2).

Винятком є ФМФ та ФСП, на яких відбулися Конференції студентів факультету із залученням достатньої кількості делегатів, як того вимагає Положення.

За таких обставин, мало місце порушення правил представництва інтересів студентів відповідних інститутів/факультетів. У зв’язку з цим Конференції студентів переважної кількості підрозділів не були правомочними, а тому – не могли приймати рішень, що стосуються їх компетенції, в т.ч. щодо обрання делегатів на Конференцію студентів Університету.

4. Конференція студентів Університету від 23 листопада 2017 року

Відповідно до п.4.1. Положення «Вищим органом студентського самоврядування Університету є Конференція студентів Університету (далі – Конференція Університету)».

Аналіз прізвищ делегатів (Додаток 4 Табл.3), відповідно до Протоколів Конференцій підрозділів та Листка присутності членів Конференції студентів Університету від 23 листопада 2017 року (далі – Листок присутності) вказує на наступні порушення:

  1. В Листку присутності пропущено 2 номери із 186, а саме: №129 та №130, що вплинуло на загальну кількість оголошених делегатів.
  2. З 184 прізвищ осіб внесених до Листка присутності - тільки 141 особа була обрана Конференціями студентів факультетів/інститутів та 7 студентів були представниками органів студентського самоврядування.
  3. Лише 100 делегатів із 141 обраного на Конференціях студентів інститутів/факультетів були присутніми на Конференції Університету від 23 листопада 2017 року відповідно до Листка присутності.
  4. З 184 прізвищ осіб, внесених до Листка присутності, – 36 осіб не були висунутими делегатами від факультетів/інститутів, а також була відсутня інформація щодо їх представництва за посадами як членів студентської ради. У зв’язку з цим вказані особи не мали повноважень представляти студентів своїх підрозділів.

Відповідно до інформації, наданої ЄДЕБО Міністерства освіти і науки України ,загальна кількість студентів Університету станом на 01 жовтня 2017 року склала 22190 осіб та студентів ІСЗЗІ - 130 осіб, разом 22320 осіб.

Відповідно до п.4.4. Положення, представництво делегатів Конференції студентів Університету від 23 листопада 2017 року мало бути пропорційним кількості студентів інститутів/факультетів, а відповідно до п. 4.5. Положення загальна кількість делегатів цієї Конференції мала бути не меншою 1% від кількості студентів Університету, тобто не меншою 223 осіб.

За таких обставин, при проведенні Конференції студентів Університету від 23 листопада 2017 року, мали місце грубі порушення правил представництва інтересів студентів Університету (п. 4.4. Положення – порушення пропорційності представництва) та (п. 4.5. Положення - відсутність кворуму). В зв’язку з цим, зазначена Конференція не була правомочною, а тому – не могла приймати рішення, що стосуються її компетенції, у т.ч. щодо затвердження звіту голови студентської ради Університету, затвердження кошторису витрат органів студентського самоврядування, призначення дати проведення виборів представницьких і виконавчих органів студентського самоврядування, внесення змін до Положення про студентське самоврядування, обрання представників до контрольно-ревізійного комісії та інше.

Ст.40 Закону зазначає що органи студентського самоврядування, обираються шляхом прямого таємного голосування студентів (курсантів). Оскільки Конференція студентів Університету від 23 листопада 2017 року не затвердила повноваження та порядок проведення прямих таємних виборів представницьких та виконавчих органів студентського самоврядування, не затвердила дату проведення таких виборів, то будь-яка подальша діяльність студентського самоврядування, що спрямована на проведення зазначених виборів шляхом прямого таємного голосування, є такою, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

5. Висновки:

5.1. Конференції студентів Університету від 23 листопада 2017 року та студмістечка від 22 листопада 2017 року проводилися з грубими порушеннями чинного законодавства та нормативної бази студентського самоврядування Університету (Розділи 1-4 цього акту). Вони не були правомочними, і як наслідок, рішення цих Конференцій не можуть призводити до юридичних наслідків, у тому числі – стосовно обрання представницьких і виконавчих органів студентського самоврядування.

5.2. Оскільки Конференції студентів Університету від 23 листопада 2017 року та студмістечка від 22 листопада 2017 року не затвердили повноваження та порядок проведення прямих таємних виборів представницьких та виконавчих органів студентського самоврядування, не затвердили дату проведення таких виборів, то будь-яка подальша діяльність студентського самоврядування, що спрямована на проведення зазначених виборів шляхом прямого таємного голосування, є такою, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

5.3. Таким чином, інформація наведена в службовій записці уповноваженої особи з питань запобіганню та виявленню корупції щодо публікації І. Варжанського повністю підтвердилася.

6. Комісія рекомендує:

6.1. Адміністрації Університету не вступати у фінансові, господарські, адміністративні відносини (включаючи підготовку та підписання колективної угоди, погодження наказів, участь у комісіях, радах) зі студентськими радами студмістечка і Університету до проведення, у повній відповідності до чинного законодавства, Конференцій студентів усіх рівнів та в подальшому прямих таємних виборів представницьких та виконавчих органів студентського самоврядування на підставі затверджених Конференцією студентів Університету повноважень та порядку проведення прямих таємних виборів представницьких та виконавчих органів студентського самоврядування.

6.2. Вченій раді Університету продовжувати визначати та ухвалювати фінансову основу студентського самоврядування в розмірі не менш як 0,5 відсотка власних надходжень, отриманих Університетом від основної діяльності.

6.3. Вченій раді Університету звернутися до студентів Університету на рівні академічних груп та гуртожитків з пропозицією провести відповідні Конференції студентів та в подальшому прямі таємні вибори (органів студентського самоврядування усіх рівнів, представників до складу вчених рад факультетів/інститутів, Вченої ради Університету, делегатів на конференції трудових колективів факультетів/інститутів, Університету) у повній відповідності до чинного законодавства та Положення Про студентське самоврядування.

Члени комісії:

В.Я. Жуйков (голова)

М.І. Бобир

В.О. Корсаков

І.В. Лісовська

С.А. Манзюк

С.А Огінський

Я.Ю Цимбаленко

Додаток 1
Перелік документів наданих на розгляд Комісії

Студентом Єрофєєвим А.С та студентом Ніколенко І.В. було надано такі документи:

Документи надано в копіях. Копії звірені з оригіналами та завірені підписами голів студради студмістечка та Університету відповідно.

Документи, що надані Студентською радою КПІ ім. Ігоря Сікорського:

  1. Протокол Звітно-виборчої Конференції студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського від 23.11. 2017 року (19 арк.)
  2. Листи присутності членів Звітно-виборчої Конференції студентів КПІ ім.Ігоря Сікорського від 23.11. 2017 року (9 арк.)
  3. Протокол засідання Конференції студентів ТЕФ від 09.11.2017 (3 арк.)
  4. Протокол засідання Конференції студентів ПБФ від 09.11.2017 (3 арк.)
  5. Протокол засідання Конференції студентів ІЕЕ від 09.11.2017 (3 арк.)
  6. Протокол засідання Конференції студентів ФТІ від 09.11.2017 (3 арк.)
  7. Протокол засідання Конференції студентів ФМФ від 20.11.2017 (3 арк.)
  8. Протокол засідання Конференції студентів ФЕА від 17.11.2017 (3 арк.)
  9. Протокол засідання Конференції студентів ФПМ від 02.11.2017 (3 арк.)
  10. Протокол засідання Конференції студентів РТФ від 13.11.2017 (3 арк.)
  11. Протокол засідання Конференції студентів ІФФ від 21.11.2017 (3 арк.)
  12. Протокол засідання Конференції студентів ФММ від 02.11.2017 (3 арк.)
  13. Протокол засідання Конференції студентів ІХФ від 31.10.2017 (3 арк.)
  14. Протокол засідання Конференції студентів ІТС від 09.11.2017 (3 арк.)
  15. Протокол засідання Конференції студентів ФБМІ від 26.10.2017 (3 арк.)
  16. Протокол засідання Конференції студентів ФІОТ від 08.11.2017 (3 арк.)
  17. Протокол засідання Конференції студентів ХТФ від 26.10.2017 (3 арк.)
  18. Протокол засідання Конференції студентів ФСП від 31.10.2017 (2 арк.)
  19. Протокол засідання Конференції студентів ФЛ від 08.11.2017 (3 арк.)
  20. Протокол засідання Конференції студентів ФЕЛ від 07.11.2017 (3 арк.)
  21. Протокол засідання Конференції студентів ФБТ від 21.11.2017 (2 арк.)
  22. Протокол засідання Конференції студентів ВПІ від 10.11.2017 (3 арк.) 

Документи, що надані Студентською радою студмістечка

  1. Протокол засідання Конференції студентів студмістечка КПІ ім. Ігоря Сікорського від 22 листопада 2017 року (11 арк.)
  2. Лист присутності делегатів на Конференцію студентів студмістечка КПІ ім. Ігоря Сікорського від 22 листопада 2017 року (2 арк.)
  3. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №20 від 07.11.2017 (4 арк.)
  4. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №18 від (відсутня дата проведення в протоколі) (4 арк.)
  5. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №15 від 01.11.2017 (2 арк.)
  6. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №14 від 06.11.2017 (3 арк.)
  7. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №12 від 30.10.2017 (3 арк.)
  8. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №10 від 09.11.2017(3 арк.)
  9. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №7 від 28.10.2017 (3 арк.)
  10. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №4 від 06.11.2017 (2 арк.)
  11. Протокол засідання Конференції студентів гуртожитку №1 від 08.11.2017 (3 арк.)



Додаток 2
Табл.1 Дані про проведення Конференцій студентів, які мешкають в гуртожитках

Дата події