Знайомтесь. Стипендіатка Верховної Ради України Марія Волощук, студентка VІ курсу  інженерно-хімічного факультету, кафедри автоматизації хімічних виробництв. Нині вона працює над магістерською дисертацією на тему "Автоматизація процесу виробництва вуглецевих електродів", яку виконує під керівництвом д.т.н., професора А. І.Жученка.

Своє дослідження вважає вельми актуальним, адже виробництво вуглецевих виробів значною мірою ресурсо- та енергозатратне. Тож підвищення його ефективності є дуже важливим, особливо в умовах постійного зростання вартості енергоносіїв. Одним з визначальних технологічних процесів виробництва вуглецевої продукції є процес графітування. На його частку припадає до 80% загальних енерговитрат виробництва, що становить 8–10 МВт.год на 1 тонну продукції. Це свідчить про те, що завдання підвищення ефективності процесу графітування вуглецевих виробів може бути ефективно вирішено тільки шляхом створення сучасної системи оптимального керування ним на основі аналізу поточного стану технологічного процесу.

"Мій девіз у житті, – говорить студентка, – це власне трактування відомого вислову Річарда Баха: "Жодне бажання не дається людині окремо від сили, що дозволяє його здійснити". А отже, немає нічого недосяжного, головне – мати бажання. – І продовжує: – Для того щоб людина могла себе реалізовувати, дуже важливе оточення, в якому їй  буде комфортно. КПІ – це велика дружна родина, в якій завжди підтримують і допомагають, у чому я впевнилася не раз. Тож хіба можна не досягати вершин у КПІ?! Потрібно. Тому я і стараюся щодня підійматися "науковими сходинками".

За роки навчання Київський політехнічний навчив мене не забувати, що в будь-якій ситуації необхідно, насамперед, залишатися Людиною. Він дав мені цінні знання, що відкривають двері на шляху в майбутнє. А участь у студентських молодіжних проектах допомагає розвинути творчі здібності, що теж  дуже важливо для подальшого зростання".

Крім навчання, студентка цікавиться фаховими науковими новинами та відкриттями, вивчає іноземні мови, займається спортом.

"Якщо озирнутися і згадати весь пройдений шлях у стінах рідного університету, – ділиться вона, – я ні на хвильку не завагаюся сказати, що це був правильний вибір вступити саме до Київського політехнічного, саме на цей факультет і цю кафедру. Велика дяка моєму науковому керівникові Анатолію Івановичу Жученку та всім викладачам кафедри за підтримку і сприяння в розвитку мене як науковця, за неоціненні знання, що я отримала, та розкриття мого наукового потенціалу. Дякую, мій рідний вельмишановний КПІ ім. Ігоря Сікорського!

Інф. ІХФ