Навесні відбувся фінальний етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з дисципліни "САПР та комп'ютерне моделювання в машинобудуванні". На очній конференції наукова робота студента 2-го курсу кафедри інтегрованих технологій машинобудування ММІ Сергія Яцука "Комп'ютерно-інтегрований програмно-апаратний комплекс контролю мікрогеометрії різальної кромки" отримала перше місце, випередивши 21 наукову роботу представників різних університетів України.

Робота Сергія присвячена актуальній науково-технічній задачі – автоматизації вимірювання мікрогеометрії різальної кромки інструменту і комп'ютерному моделюванню тривимірної мікрогеометрії, що є вкрай актуальним для сучасних методів високошвидкісного та високоефективного оброблення матеріалів різанням. Створений в рамках роботи апаратно-програмний комплекс за своїми можливостями не поступається кращим зарубіжним зразкам, проте має суттєво нижчу вартість і меншу кількість обмежень. Проект складається з двох взаємопов'язаних частин: апаратного комплексу з керуванням від мікроконтролера та програмного забезпечення для мікроконтролера та ЕОМ, за допомогою якого здійснюється автоматизація процесів вимірювання, передачі даних на ЕОМ, розрахунку параметрів мікрогеометрії кромки та візуалізації результатів.

Слід відмітити, що перемога є не першим вагомим здобутком Сергія Яцука, який вже давно захопився інформатикою та робототехнікою. У школі Сергій брав активну участь в олімпіадах та конкурсах з інформатики й інженерії, виборював призові місця на обласних олімпіадах з фізики. Серед його досягнень – друге місце на конкурсі науково-технічних проектів учнів Intel-Техно Україна 2014–2015 в категорії "Інженерія" та перемога в ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України секції "Науково-технічна творчість та винахідництво".

Зацікавленість в поєднанні механіки та інформатики логічно привела Сергія в Механіко-машинобудівний інститут. Уже на першому курсі він виявив бажання долучитись до науково-інженерної творчості в лабораторії вимірювальної техніки ММІ, де під керівництвом завідувача лабораторії О.А.Плівака та доцента В.В. Вовка брав участь у роботах лабораторії. Результатом наполегливої дворічної праці і стала перемога в конкурсі наукових робіт.

Нині студент працює над створенням комп'ютеризованих комплексів для вимірювання поверхонь складної форми на базі координатно-вимірювального комплексу "Mitutoyo", що дозволить суттєво підвищити продуктивність такого комплексу та розширити його технологічні можливості. Ця робота дуже актуальна для розвитку матеріальної бази та методичного забезпечення навчання студентів кафедри як за спеціалізацією "Інструментальні системи та технології формоутворення деталей", так і для нової магістерської програми "Інженерний дизайн". Сергій також бере активну участь у роботі студентського гуртка "Мобільні роботизовані системи" кафедри ІТМ, учасники якого під керівництвом доцента Д.О. Красновида крок за кроком реалізують проект створення людиноподібного робота "Poppy".

Бажаємо переможцю невичерпної наснаги, невпинного руху вперед та підкорення нових наукових вершин.

Інф. кафедри ІТМ ММІ