11–12 грудня в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка (НТБ) КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшов Міжнародний науково-практичний семінар "Стратегії розвитку бібліотек: від ідеї до втілення", учасниками якого стали більше ніж 120 керівників та провідних фахівців бібліотек, інформаційних, освітніх та соціокультурних установ з усіх куточків України. Організаторами семінару виступили НТБ та Українська бібліотечна асоціація (УБА). Офіційний партнер – Goethe-Institut в Україні.

Доповіді на семінарі зробили керівники і провідні фахівці бібліотек України та зарубіжжя.

Директор бібліотеки Університету ім. Гумбольдта (Берлін, Німеччина) професор Андреас Дегквіц виступив з доповіддю "Відкрита наука – нова парадигма для досліджень та освіти", у якій наголошувалось на необхідності вільного та безперервного доступу до результатів наукових досліджень.

Доповідь директора Наукової бібліотеки імені М.Максимовича доктора наук із соц. комунікацій Олега Сербіна та доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Максима Ситницького була присвячена пошуку відповіді на питання: що бібліотеки дослідницького університету можуть зробити для того, щоб бути цікавими студентам та науковцям?

Про концепцію Центру Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету,  де поєднано бібліотеку та культурний простір, розповів його директор д.т.н Олег Яськів.

Лариса Березівська, доктор пед. наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, директор Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В.О.Сухомлинського НАПН України презентувала учасникам семінару стратегію розвитку своєї бібліотеки у  2017–2026 рр.

Олена Воскобойнікова-Гузєва, доктор наук із соц. комунікацій, завідувач кафедри бібліотекознавства та інформології Київського університету імені Бориса Грінченка у своїй доповіді розповіла про Стратегію Британської бібліотеки (The British Library) – лідера європейських бібліотек.

Оксана Бруй, директор НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського поділилася з колегами практичним досвідом розробки та реалізації стратегії розвитку нашої бібліотеки.

Петро Лапо, заступник директора бібліотеки Назарбаєв Університету (Астана, Казахстан), що долучився до нашого семінару скайп-включенням, розповів про Стратегію розвитку мережі університетських бібліотек Казахстану на 2018–2020 рр.

Перший день семінару закінчився корисним і цікавим майстер-класом "Визначення місії сучасної бібліотеки", який провела тренер Марина Маслова, керівник Executive MBA kmbs Києво-Могилянської бізнес-школи.

Другий день роботи семінару розпочався доповіддю провідного бібліотекаря Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського Анни Венідиктової про реалізацію проекту "Юні науковці-агенти позитивних змін в Україні". Головний бібліотекар методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого Світлана Кравченко розповіла про проект "Публічна бібліотека об'єднаної територіальної громади: здобутки і проблеми". Марина Друченко, заступник директора НТБ ім. Г.І.Денисенка поділилась практичним досвідом створення Центру інформаційної підтримки освіти та досліджень у нашій бібліотеці. Про свій досвід роботи у цьому Центрі розповіла його керівник канд. наук із соц. комунікацій Євгенія Кулик.

Оксана Матвійчук, канд. пед. наук, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка зробила повідомлення про стратегію розвитку шкільних бібліотек в умовах нового закону про освіту. Директор бібліотеки Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П.Василенка канд. наук із соц. комунікацій Наталія Ніколаєнко виступила з доповіддю "Провайдинг інноваційної діяльності в бібліотеках вищих навчальних закладів". Леся Бабенко, бібліотекар шкільної бібліотеки с. Бужанка Черкаської області розповіла про реалії українських шкільних бібліотек.

Підсумки роботи підбили Олена Кобець, завідувач відділу НТБ та Оксана Бруй, директор нашої бібліотеки. Учасники ухвалили рекомендації семінару. Вирішено, зокрема, продовжувати дослідження та обмін практичним досвідом із стратегічного управління бібліотек і започаткувати у 2018 році на базі НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського щорічну науково-практичну конференцію зі стратегій розвитку бібліотек.

Дата події