4 грудня на засіданні Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася урочиста церемонія вручення диплому «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім.Ігоря Сікорського», мантії та пам’ятного знаку Почесному консулу України в Чорногорії Предрагу Міловичу.

Участь в урочистій церемонії взяли заступник голови Наглядової ради КПІ імені Ігоря Сікорського президент Малої академії наук член-кореспондент НАН України Станіслав Довгий, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України академік НАН України Микола Жулинський, його заступник відомий український літературознавець Сергій Гальченко, Президент Інституту правової політики, міністр юстиції України в 2007 – 2010 роках Микола Онищук, відомий співак народний артист України Фемій Мустафаєв та інші представники української науки і культури.

Церемонію відкрив ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. Він розповів про життєвий шлях, досягнення, особистий внесок Предрага Міловича у зміцнення міжнародних зв’язків України і Чорногорії, його сприяння формуванню позитивного іміджу КПІ ім. Ігоря Сікорського у світі й нагадав, що рішення про присвоєння йому звання «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Вчена рада університету ухвалила 6 листопада 2017 року. Після цього Предрагу Міловичу було вручено відповідні відзнаки.

Предраг Мілович народився 20 лютого 1971 року в місті Нікшич. У рідному місті отримав початкову та середню освіту, навчання продовжив на факультеті економіки Белградського університету. На цьому ж факультеті закінчив аспірантуру в галузі управління.

На початку дев'яностих років Предраг Мілович став співзасновником та співвласником чорногорсько-німецької компанії «Cairos-Stern». За кілька років по тому, в 1995 році він створив власну незалежну компанію, що займалася інженерією у будівельній галузі.

В 2001 році компанія розширила свою діяльність і взялася за проектні розробки і планування будівництва важливих об'єктів для чорногорських та іноземних інвесторів. З 2004 року вона почала працювати ще й в галузі інформаційних технологій. Предраг Мілович став співвласником програмного забезпечення (софтвера) Кредитного Бюро, яке отримало найвищу оцінку Світового банку на Бізнес Форумі в 2010 році за інновації та якість. Нині штаб-квартира компанії міститься у м. Нікшич, її підрозділи працюють у містах Будві і Подгориці, а ділові проекти реалізуються в багатьох країнах Європи та світу.

Значною мірою завдяки активності Предрага Міловича в Чорногорії було відкрито Почесне консульство України. Сам він став Почесним консулом України в Чорногорії. Тож значну частину свого часу Предраг Мілович приділяє увагу поліпшенню відносин між Україною і Чорногорією як в економічній, так і в інших сферах.

Предраг Мілович спільно з Почесним консулом Чорногорії в Україні Станіславом Довгим активно сприяє підтримці ділових, культурних і дружніх відносин між Україною та Чорногорією, брав участь у концептуальній і спонсорській реалізації кількох культурних проектів в Україні. Серед них – відкриття пам’ятнику видатному чорногорському поету і державному діячу Петеру Негошу в Україні (його встановлено на території КПІ імені Ігоря Сікорського) та Тарасові Шевченку в столиці Чорногорії місті Подгориця. Серед інших – відкриття дзвіниці Св. Василя Острозького на території Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», церкви Св. Миколи Чудотворця – покровителя університету, ініціювання міжнародних проектів у сфері освіти. Також Предраг Мілович був спонсором виставки «Україна сьогодні» в м. Нікшич з нагоди Дня незалежності України, в якому взяли участь посли та дипломати Азербайджану, Китаю, Греції, Польщі, США, Угорщини, ЮНІСЕФ.

Після закінчення церемонії Предраг Мілович звернувся до аудиторії зі словами вдячності. «Для мене звання Почесного доктора – це ще один знак дружби з боку української науки і культури, це ще один знак дружби з боку моїх українських друзів і всього українського народу», – наголосив він.

Завершилася ця частина засідання Вченої ради невеличким концертом: перед київськими політехніками виступили Фемій Мустафаєв і тріо бандуристок.

На фото: Почесний доктор КПІ імені Ігоря Сікорського Предраг Мілович виступає перед київськими політехніками

Дата події