29 листопада у КПІ імені Ігоря Сікорського відбувся День IBM, присвячений проблемам кібербезпеки «IBM Day «Security of informational-communicational systems».

У межах його програми відбулося підписання Протоколу про наміри щодо створення на базі Фізико-технічного інституту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Академічного центру компетенцій IBM «Безпека інформаційно-комунікаційних систем».

Своїми підписами документ скріпили директор IBM Ukraine Пенко Дінев і проректор КПІ імені Ігоря Сікорського з перспективного розвитку, науковий керівник Фізико-технічного інституту КПІ імені Ігоря Сікорського Олексій Новіков.

Основними напрямами діяльності цього Центру мають стати такі:

- Участь в Академічній ініціативі IBM;
- Розробка та впровадження в навчальний процес нових навчальних дисциплін з використанням технологій IBM;
- Розробка навчальних та навчально-методичних матеріалів з використанням методологічних підходів і технологій IBM;
- Навчання сучасним інформаційним технологіям IBM у межах освітньо-професійних програм підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців (студентів, аспірантів, фахівців університету, інших вишів та організацій);
- Проведення семінарів щодо інновацій в діяльності IBM;
- Проведення досліджень за тематикою віртуальних організацій – нової форми організації навчання та бізнесу;
- інші.

Зрозуміло, що умови та форми реалізації положень цього документу стануть предметом особливих домовленостей та пізніше будуть врегульовані окремими угодами.

«Я переконаний, що завдяки відкриттю Центру компетенцій IBM у галузі інформаційної безпеки студенти Фізтеху та інших факультетів, які здобувають знання з інформаційної безпеки, можуть отримати додаткові знання, досвід і вміння», – наголосив після підписання протоколу про наміри Олексій Новіков і побажав успіхів у співпраці університету і компанії.

Утім, церемонії підписання передували заходи суто інформаційного характеру. І розпочалися вони з лекції координатора університетських програм IBM Ukraine Олександра Данько «Співпраця можливостей через лідерство та інновації. Історія інновацій в IBM», в якій він розповів про історію компанії, видатних особистостей, які в ній працювали і працюють (компанія дала світові 5 нобелівських лауреатів), її продукти, пріоритети, можливості, наукові програми (IBM має розвинену наукову інфраструктуру, зокрема 12 дослідницьких лабораторій в різних країнах світу) та її програму співробітництва з університетами тощо. Серед іншого він поінформував слухачів про можливості стажування студентів у київському офісі IBM та, у разі перемоги у конкурсі, мають змогу пройти 3-6 місячне стажування в одному з дослідницьких центрів компанії у Цюриху, Дубаї, Хайфі або Найробі. Цього року одним із таких стажерів у Цюріху був і київський політехнік, студент-шестикурсник ІПСА Роман Шаптала, який розповів аудиторії про те, що потрібно, щоб потрапити на таке стажування, і наскільки воно цікаве й корисне.

Ще однією лекцією в рамках програми була лекція провідного фахівця департаменту IBM Security компанії IBM Ukraine Андрія Кузьменка «До. Після атаки. Що робити, якщо вас обрали наступною мішенню». Як можна зрозуміти з назви та посади доповідача, присвячено її було питанням кібербезпеки, причому Андрій Кузьменко зупинився на тих особливостях, які вирізняють підходи IBM до розв’язання цих проблем від інших відомих компаній.

З політехніками також поспілкувалася недавня випускниця КПІ імені Ігоря Сікорського, а нині співробітниця IBM Ukraine Аліна Крошкіна. Назва її доповіді також відповідала темі зустрічі – «IBM Security: інтелект, цілісність, експертиза».

Ну і, звісно, корисними для студентів, які взяли участь у заходах «IBM Day», був виступ старшого викладача кафедри інформаційної безпеки Фізтеху Олексія Барановського (який фактично виступив модератором заходів) «Набуття компетенцій разом з IBM. Використання програм IBM Academic Initiative (ОТН) в навчальному процесі».

Варто зауважити, що лекції в рамках програми інформаційного дня не були аж занадто академічними. Cпікери вибудовували їх у формі живого діалогу зі студентами, жваво спілкувалися з аудиторією й відповідали на запитання слухачів. Понад те, за найцікавіші запитання вони нагороджували їх авторів невеличкими призами – футболками та термочашками з логотипом компанії.

Дата події