13 листопада в КПІ імені Ігоря Сікорського відбулася урочиста церемонія вручення переможцям Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів і Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України дипломів лауреатів стипендії Президента України.

Вітали переможців загальноукраїнських конкурсів і олімпіад та вручали їм дипломи Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, Президент Малої академії наук, член-кореспондент Національної академії наук України Станіслав Довгий, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» академік НАН України Михайло Згуровський, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини МОН України Алла Середницька та завідувач відділу Інституту модернізації змісту освіти Тетяна Гінетова. Крім того, наймолодшому стипендіату, який виборов І місце на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, нагороду від ПАТ «УкрСиббанк» вручив начальник Першого Київського регіонального управління цього банку Максим Лось.

«Україна нині перебуває у визначальному періоді. Це час творення нового етапу державності. Ми сьогодні відновлюємо свою суб’єктність як країни, що є незалежною; країни, яка обрала європейський вектор інтеграції та розвитку; країни, яка активно розбудовує свою гуманітарну, технічну та наукову сфери. І основним драйвером зростання нашої країни мусять стати інновації. Інновації в усіх галузях, – наголосила, виступаючи перед юними лауреатами, Лілія Гриневич. – Ви, друзі, – джерело цих інновацій. Тому я дивлюся в цю залу, і розумію, що сьогодні тут зібрався цвіт усієї України. І вам доведеться зробити свій власний внесок у справу творення нової України!».

Стипендії Президента України призначаються юним дослідникам вже дванадцятий рік поспіль. За свої інтелектуальні досягнення цього року 270 стипендіатів впродовж року отримуватимуть по 2 200 гривень на місяць. Серед них – 150 переможців учнівських предметних олімпіад і 120 – Всеукраїнського конкурсу-захисту. 42 з них отримали таку відзнаку вдруге, 7 – втретє.

Переважна більшість цих стипендіатів і випускників МАН потім стають студентами українських вишів. Багато хто з них, як зауважив у своєму виступі Михайло Згуровський, навчається і в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Свідченням цьому, до речі, стало вручення дипломів про присудження стипендії Президента України вчорашнім членам МАН, які нині вже є студентами-першокурсниками кількох факультетів КПІ імені Ігоря Сікорського. Це Анна Вольська (факультет менеджменту та маркетингу), Яна Жабура (Механіко-машинобудівний інститут), Анатолій Санжаровський (факультет прикладної математики), Захар Островський (Інститут прикладного системного аналізу), Анастасія Шаповал (факультет біотехнології та біотехніки) та п’ятеро студентів факультету інформатики та обчислювальної техніки – Максим Кувічка, Всеволод Амброс, Олександр Похилєнко, Іван Бондар, Володимир Шумський.

У перерві Лілія Гриневич поспілкувалася з журналістами українських ЗМІ на короткому брифінгу. Серед іншого вона акцентувала увагу й на тому, що нині дуже важливо, щоб після закінчення середньої школи талановиті діти не лише навчалися в українських університетах і мали можливість здобути знання також за кордоном, але й щоб потім вони своїм інтелектом збагачували рідну країну й саме в Україні могли знайти місце для самореалізації та розкриття власного потенціалу.

Дата події