24 жовтня 2017 р. в Державному політехнічному музеї при КПІ ім. Ігоря Сікорського (ДПМ) відбулося засідання круглого столу, присвяченого двом трагічним датам – 57-й річниці ракетної катастрофи 24 жовтня 1960 року, внаслідок якої загинуло 74 людини і ще 52 померли в лікарнях та госпіталях, і 54-й річниці ракетної катастрофи 24 жовтня 1963 року, у якій загинуло вісім людей (обидві сталися на космодромі Байконур).

У засіданні взяли участь директор ДПМ Наталія Писаревська, генерал-лейтенант Анатолій Матвєєв, голова Міжрегіональної організації ветеранів РВСП України генерал-майор Микола Філатов, родичі загиблих ракетників: сестра загиблого лейтенанта Валерія Синявського – Лідія Богатирьова, внучка загиблого підполковника Андрія Сакунова – Аліна Терницька, дружина брата загиблого старшого лейтенанта Едуарда Глушенка – Лідія Глушенко, член бойового розрахунку із запуску ракети Р-16 підполковник Анатолій Філогін, керівник військового приймання заводу "Арсенал" Микола Пономарьов (КБ якого готувало систему прицілювання для цієї ракети), ветерани космодромів Байконур, Плесецьк, Капустин Яр, РВСП, члени клубу "До зірок" Центру творчості "Шевченківець", учні 6 класу ЗОСШ №169 з керівником Валентиною Іващенко. На жаль, через стан здоров'я участь у круглому столі не змогла взяти дружина загиблого капітана Володимира Агея – випускниця і багаторічний співробітник КПІ Олена Агей.

Засідання відкрив завідувач Відділу історії авіації та космонавтики Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського Олександр Болтенко. Він коротко розповів про обставини катастроф.

Перша сталася під час підготовки до першого старту ракети Р-16 розробки КБ "Південне". В умовах, коли конструкція ракети не була як слід відпрацьована, а керівництво СРСР вимагало якнайшвидше здійснити пуск, 24 жовтня за 30 хвилин до запланованого старту стався несанкціонований запуск двигунів ІІ ступеня. Полум'я розрізало паливні баки першого ступеня, і у вогняному смерчі десятки людей загинули, а сотні отримали опіки.

Учасники круглого столу вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Прозвучав Реквієм загиблим ракетникам, який виконав його автор – ветеран космодрому Плесецьк підполковник Микола Дворський. Учасники поклали квіти до пам'ятного стенду, присвяченому загиблим ракетникам.

Генерал-майор Микола Філатов наголосив, що справа ветеранів-ракетників – передавати молоді кращі традиції, виховувати в них почуття відповідальності і гордості за свою професію. Член бойового розрахунку із запуску ракети Р-16 підполковник Анатолій Філогін, який був особисто знайомий з багатьма загиблими ракетниками,  розповів про напружену обстановку, яка панувала на стартовому майданчику перед катастрофою.

24 жовтня на Байконурі роботи з ракетно-космічною технікою не проводяться. У цей день жителі міста приходять з квітами в Солдатський парк до братських могил, щоб вшанувати загиблих ракетників.

Лідія Глушенко розповіла, як їздила на Байконур, щоб вшанувати пам'ять загиблих. "Я сама вчителька і знаю: одна справа, коли школярів ведуть на якийсь захід примусово, і зовсім інша – коли йдуть в Солдатський парк за покликом серця".

В’ячеслав Акімов нагадав про подібну катастрофу, що сталася 18 березня 1980 р. на космодромі Плесецьк, під час якої загинуло 44 людини.

Микола Пономарьов розповів, що КБ київського заводу "Арсенал" готувало для цієї ракети систему прицілювання. Тоді, у 1960 р., на Байконурі загинули двоє інженерів їхнього КБ –Петро Вейберман і Євген Павленко.

Працівники ДПМ намагаються зробити все, щоб пам'ять про героїчну і трагічну історію ніколи не згасла.

Олександр Болтенко, зав. відділу історії авіації та космонавтики ДПМ

Дата події